Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Гърция започва да поставя трета доза ваксина на рисковите граждани

Свят

Гърция започва да поставя трета доза ваксина на рисковите граждани

Снимка:

Гражданите в Гърция, които принадлежат към определени рискови категории и имат хронични заболявания, ще получат трета доза ваксина срещу Covid -19, заяви председателят на Комисията по имунизация към гръцкото министерство на здравеопазването Мария Теодориду.

Третата доза ще бъде с иРНК ваксина и се отнася за хора, които са претърпели трансплантация на костен мозък или стволови клетки, хора в списъка за трансплантация, хора с бъбречна недостатъчност на диализа, пациенти с рак, получаващи химиотерапия, пациенти с автоимунни заболявания и хора с ХИВ.

Теодориду обясни, че препоръката на комисията е третата доза да бъде най-малко четири седмици след втората доза и че тези, които принадлежат към конкретните категории, които са били ваксинирани преди август, ще я получат в началото на септември.

По отношение на процеса на имунизация в страната генералният секретар на Министерството на здравеопазването Марис Темистиклеус обяви на днешната редовна пресконференция, че досега са приложени 11 160 000 дози ваксини.

5 900 000 граждани са били ваксинирани с една доза, т.е. 56,2 % от общото население и 65,4 % от възрастното население. Напълно имунизирани са 5 615 000 души, което е 53,5 % от общото население и 62,7 % от възрастното население.

През последните 24 часа в Гърция са регистрирани 2628 нови случая на Covid-19, 34 души са починали и 319 пациенти са свързани към устройствата на отделенията за интензивно лечение в гръцките болници.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още