Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Газът в Европа отново с ръст в цената, минава 200 евро за мегаватчас

Свят

Газът в Европа отново с ръст в цената, минава 200 евро за мегаватчас

Газът в Европа отново с ръст в цената, минава 200 евро за мегаватчас - Tribune.bg
Снимка:

Природният газ в Европа поскъпва за втори пореден ден на търговия, надвишавайки нивото от 200 евро за мегаватчас за пръв път от седмица насам на фона на подновени опасения относно доставките от Русия.

Повод за подновеното поскъпване на синьото гориво даде новината от началото на седмицата за газови течове от руската газопреносна мрежа "Северен поток 1 и 2" под Балтийски море, които течове бяха определени от редица европейски държави - в т.ч. Германия, Дания и Швеция, както и от ЕК като евентуален „саботаж“.

Операторът на "Северен поток" - Nord Stream AG каза, че щетите по три офшорни тръбопровода са безпрецедентни и не е възможно да се прецени кога ще бъде възстановена работоспособността на газовата мрежа.

Трябва да се има предвид, че "Северен поток 1", който се състои от две успоредни линии с номинален капацитет от 27,5 милиарда кубически метра годишно всяка, спря да доставя газ от Русия за Германия от края на август насам, докато "Северен поток 2", чийто маршрут върви почти успоредно на "Северен поток 1", така и не беше пуснат в експлоатация, тъй като Германия отказа да го сертифицира.


 

Автор

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети