Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. „Газпром” намали доставките за Италия и Германия на фона на покачващите се цени

Свят

„Газпром” намали доставките за Италия и Германия на фона на покачващите се цени

Газпром намали доставките за Италия и Германия на фона на покачващите се цени - Tribune.bg
Снимка:

Италианската компания Eni съобщи, че ще получи около 27 милиона куб. метра  газ от „Газпром” вместо среднодневните 34 милиона през последните дни, съобщи Ройтерс. От днес руския гигант обяви, че започва намаляване на доставките по „Северен поток”.

Цените на газа се повишиха, след като Русия допълнително намали доставките на синьо гориво за Германия и други централноевропейски страни, пише Би Би Си.

Европейските цени на газа се повишиха с почти 2%, търгувайки се над предишния си връх за всички времена, след като Русия нахлу в Украйна.

Критиците обвиняват руското правителство, че използва газа като политическо оръжие.

Москва намали потоците през газопровода „Северен поток 1” към Германия, като сега той работи с по-малко от една пета от нормалния си капацитет.

Германия внася 55% от своя газ от Русия и по-голямата част от него идва чрез „Северен поток 1” - а останалата част идва от наземни тръбопроводи.

Във вторник Европейският съюз се съгласи да намали използването на газ в случай, че Русия спре доставките, но за някои страни ще има изключения. Членовете на ЕС вече се съгласиха доброволно да намалят с 15% потреблението на газ между август и март.

Общността заяви, че целта е да се пести и да се складира газ преди зимата, предупреждавайки, че Русия непрекъснато използва енергийните доставки като оръжие.

Откакто Русия нахлу в Украйна през февруари, цената на газа на едро вече скочи, което се отрази на сметките за енергия на потребителите по целия свят. Кремъл обвинява западните санкции за повишаването на цените, като настоява, че е надежден енергиен партньор и не носи отговорност за неотдавнашното прекъсване на доставките на газ.

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети