Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. „Газпром” свива още доставките за Франция

Свят

„Газпром” свива още доставките за Франция

Газпром свива още доставките за Франция - Tribune.bg
Снимка:

„Газпром” допълнително свива доставките на газ за Франция, задълбочавайки опасенията относно зимните енергийни доставки на Европа. Доставките за Engie вече бяха намалели значително, откакто Русия нахлу в Украйна и министърът на финансите Брюно Льо Мер предупреди, че „драстичното съкращаване“ рискува да застраши прогнозата на Франция за растеж на БВП от 2,5% тази година.

Официалната посочена причина е спор по прилагането на договорите. Министърът на енергийния преход Аньес Пание Рунаше заяви пред „Франс ентер”, че Русия използва газа като оръжие във войната. По думите ѝ правителството се готви за „най-лошия сценарий”.

Сега Русия доставя по-малко от 4% от вноса на газ на Engie в сравнение със 17% преди войната в Украйна, пише Ройтерс. Доставката през последните месеци от Русия е спаднала до едва 1,5 тераватчаса (TWh), казаха от енергийната компания.

Франция не е толкова зависима от руския газ, колкото някои от европейските си партньори. Преди войната в Украйна Норвегия доставяше повече от една трета от газа на Франция, като Холандия, Алжир и Катар също доставяха по-малки количества, показват правителствени данни.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати