Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Ген. Уесли Кларк: Има реална опасност от нова война на Балканите, ако Русия не бъде спряна в Украйна

Свят

Ген. Уесли Кларк: Има реална опасност от нова война на Балканите, ако Русия не бъде спряна в Украйна

Ген. Уесли Кларк: Има реална опасност от нова война на Балканите, ако Русия не бъде спряна в Украйна - Tribune.bg
Снимка:

Сърбия е ръката на Русия на Балканите, готви се за война в Косово и Босна

Властите в Сърбия обслужват руските интереси. Има реална опасност от нова война на Балканите, ако Русия не бъде спряна в Украйна. Това предупреждение отправи бившият генерал от НАТО Уесли Кларк в интервю за Си Ен Ен, цитирано от "Коха".

„На Балканите се чувства руската ръка. Сърбия е ръката на Русия на Балканите. Сърбия обслужва руските интереси“, каза Кларк и подчерта: „Президентът Александър Вучич е умен. Той се опитва да внуши, че разиграва и двете страни, но в крайна сметка ще направи това, което ще поиска от него Путин. Това, което той иска от Путин е да получи подкрепа за използването на неговите сили в Косово. Той иска да вземе поне половината от северната част на Косово, а може би и повече“.

Уесли Кларк предупреди, че това не са единствените териториални претенции на режима в Белград. „Те /Режимът в Белград – бел. БГНЕС/ искат да поделят Босна и Херцеговина - да присъединят Република Сръбска и да създадат "Велика Сърбия". Всичко това означава етническо прочистване на Балканите. Ние бяхме свидетели на много насилие и на множество убийства през последните 30 години. Ние смятахме, че НАТО е спрял тези неща, но ако има проблем в Украйна, този проблем ще се разшири и на Балканите. Лидери като Албин Курти /косовският премиер – бел. БГНЕС/ ще трябва да се изправят пред това предизвикателство“, каза още американският генерал.

Според него „НАТО трябва да се намеси в Украйна, така както е сторил това в Косово през 1999 година“.

„Путин знае много добре, че ние не искаме провокации, които могат да доведат до ядрена конфронтация и непрекъснато ни предупреждава с ядрени тренировки... Това са времена, в които НАТО трябва да удвои решителността си, че Путин няма да победи. Трябва да направим много повече от доставката на оръжия. НАТО трябва да направи повече. Например днес след 25 г. Косово е свободна и демократична държава. Бях тям. Всички си спомнят за ужаса, както и самият Албин Курти. Всички са благодарни на НАТО. Същото трябва да стане и в Украйна. Ние сме длъжни да спасим Украйна. Това е дълг на НАТО", беше категоричен генерал Уесли Кларк.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати