Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Генералният секретар на ООН призова да не се третира природата като тоалетна

Свят

Генералният секретар на ООН призова да не се третира природата като тоалетна

Генералният секретар на ООН призова да не се третира природата като тоалетна - Tribune.bg
Снимка:

При откриването на 26-ата конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата в Глазгоу генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова света да спре „да третира природата като тоалетна“, съобщават световните агенции. Гутериш смята, че човечеството в момента „копае само гроба си“.

„Зависимостта от изкопаемите горива тласка човечеството до ръба на пропастта. Изправени сме пред сериозен избор - или да спрем, или природата ще спре нас“, коментира Гутериш. Той призова страните-участнички да не се самоубиват с въглерод.

Генералният секретар на ООН напомни, че планетата се променя пред очите ни - от океанските дълбочини до планинските върхове, от топящите се ледници до непрестанните екстремни метеорологични явления.

„Морското равнище се покачва два пъти по-бързо от преди 30 години, океаните са по-топли от всякога и тяхното нагряване се ускорява“, изтъкна Гутериш. По думите му човечеството трябва да се придържа към целта – да не позволи глобалното затопляне да надхвърли нивото от 1,5 градуса по Целзий.

В глобалната среща в Глазгоу участват представители на около 200 държави, включително световни лидери, експерти и активисти, сред които и България. По време на форума се планира приемането на редица документи за намаляване на емисиите на парникови газове и постигане на въглероден неутралност.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети