Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Германия хвана двама руски шпиони, готвели атака срещу военни съоръжения

Свят

Германия хвана двама руски шпиони, готвели атака срещу военни съоръжения

Германия хвана двама руски шпиони, готвели атака срещу военни съоръжения - Tribune.bg
Снимка:

Двама предполагаеми шпиони, заподозрени в планове да саботират германската военна помощ за Украйна, бяха арестувани в южната германска провинция Бавария.

Двамата мъже, описани като такива с двойно гражданство, са били задържани в Байройт по подозрение в шпионаж в полза на Русия, твърдят прокурорите, цитирани в Би Би Си.

Мъжете са обвинени в разузнаване на потенциални цели, включително американски военни съоръжения, базирани в Германия.

Главният заподозрян, Дитер С., е заподозрян в поредица от престъпления.

Те включват планиране на експлозия, палеж и поддържане на контакт с руското разузнаване.

Той също така е обвинен, че се е сражавал на страната на руските въоръжени сили в окупирана Източна Украйна от 2014-16 г.

Вторият заподозрян, идентифициран като Александър Дж., е обвинен, че му е помогнал от миналия месец да идентифицира потенциални цели за атака. Той трябваше да се яви в съда в четвъртък.

Според Spiegel съоръжение на американската армия в Графенвьор в Бавария е било шпионирано. Миналата година САЩ изпратиха десетки бойни танкове Abrams в Бавария, за да тренират украинските войници, преди танковете да бъдат изпратени на фронтовата линия в Украйна.

Германският министър на правосъдието Марко Бушман каза пред германската информационна агенция DPA, че двата ареста са "още един значителен успех на разследването" в борбата срещу саботажните и шпионски мрежи на руския президент Владимир Путин.

Германия е вторият по големина донор на военна помощ за Украйна след САЩ, отделяйки около 28 милиарда евро (24 милиарда британски лири) от началото на пълномащабното нахлуване на Русия през февруари 2022 г.

 

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети