Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Германия има план да намали CO2 с 65% до 2030 г.

Свят

Германия има план да намали CO2 с 65% до 2030 г.

Германия има план да намали CO2 с 65% до 2030 г. - Tribune.bg
Снимка:

Германската индустрия е намалила с 40% емисиите на CO2 в атмосферата в сравнение с 90-те години на миналия век, отчита проучване на националната агенция по околна среда, пише в блога си икономическият журналист Апостол Апостолов. На годишна база спадът е с 10%. Страната си е поставила за цел до края на десетилетието да редуцира емисиите с 65%.

"Въпреки общото намаляване на потреблението на енергия, особено в промишлеността, увеличаването на емисиите, дължащо се на увеличеното използване на въглища и лигнитни въглища в енергийната индустрия от лятото на миналата година, е ясно", подчерта Дирк Меснер, ръководител на Umweltbundesamt, цитиран от радио BusinessAM.

В доклада на агенцията (Umweltbundesamt) се казва, че през изминалата година са произведени 746 милиона тона парникови газове или с 1.9 по-малко сравнение с предходната година. Това се дължи на по-малкото работещи предприятия, обхванати от газовата криза и замяната на местно произведените суровини с внос. Отбелязва се още, че ръст на отделените емисии има в електроенергийния сектор и транспорта. Тези секторни резултати никак не се харесват на екологичните организации, които отново имат повод да заявят, че отделените емисии CO2 в транспорта и следваните политики не отговарят на целите заложени в германския национален закон за климата. В допълнение критиците твърдят, че германският министър на транспорта Фолкер Висинг не е положил достатъчно усилия през последната година.

Екологичните сдружения подлагат на критика и недостатъчно положените усилия за намаляване на парниковите емисии в строителния сектор. В проучването се посочва, че от гледна точка на секторите – най-голямо увеличение на отделените емисии през 2022 г. има в енергетиката. Като причина се посочва използването въглищните централи, за да се компенсира намаленото производство на електроенергия от газовите и АЕЦ.

Като препоръки в доклада  на агенцията (Umweltbundesamt) се посочва, за да постигне CO2 политиката, до края на десетилетието страната трябва тройно да увеличи дела на ВЕИ мощностите в производството. През миналата година едва 20.4% от общото потребление на енергия е било от „зелени“ мощности, а до 2030 г.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети