Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Германия национализира газовия гигант „Uniper“

Свят

Германия национализира газовия гигант „Uniper“

Германия национализира газовия гигант Uniper - Tribune.bg
Снимка:

Германското правителство подписа споразумение за национализация на закъсалия газов гигант "Uniper", съобщи финландският собственик на компанията, докато енергийният сектор се съвзема от последиците от руската война в Украйна.

В изявление на "Fortum" се казва, че Берлин ще инжектира 8 милиарда евро в брой в "Uniper" и ще купи акциите на финландската фирма за 500 милиона евро, като по този начин Германия ще получи 98,5% дял в газовата компания.

„При настоящите обстоятелства на европейските енергийни пазари и отчитайки сериозността на положението на „Uniper“, продажбата на компанията е правилната стъпка, която трябва да се предприеме не само „Uniper“, но и за „Fortum“, заяви главният изпълнителен директор на „Fortum“ Маркус Раурамо.

„Ролята на газа в Европа се промени из основи, след като Русия нападна Украйна, както и перспективите за портфейл с високо съдържание на газ. В резултат на това бизнес аргументите за интегрирана група вече не са жизнеспособни“, каза Раурамо в изявлението.

Един от най-големите вносители на руски газ, "Uniper" е притиснат от Москва, която намали доставките за континента след нахлуването си в Украйна през февруари. Липсващите доставки трябваше да бъдат заменени със скъпи доставки от свободния пазар, където цените на газа скочиха до небето.

През юли германската държава се съгласи да придобие 30-процентен дял в "Uniper" като част от първоначално споразумение за финансова помощ. Но по-рано този месец "Uniper" обяви, че двете страни проучват възможността за национализация, тъй като енергийната криза не показва признаци на отшумяване.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети