Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Германия отказа да приеме мигрантите от Беларус

Свят

Германия отказа да приеме мигрантите от Беларус

Снимка:

Германия отказа да приеме 2 000 мигранти, които се намират във временен лагер на полско-беларуската граница. Германия и Европейският съюз не могат да приемат предложението на президента на Беларус Александър Лукашенко. Това заяви днес говорителят на германското правителство Щефан Зайберт.

По-рано президента на Беларус Лукашенко заяви, че нелегалните мигранти трябва да бъдат приети от Германия. Минск даде да се разбере, че има готовност да изпрати 5 000 мигранти обратно в родината им, ако ЕС приеме 2 000 човека. Държавният глава обяви, че подготвя втори рейс с мигранти, след като миналата седмица извози 400 иракчани.

Междувременно беларуските сили за сигурност продължават да извозват мигранти към границата с Полша, съобщават медии. От полската гранична служба обявиха, че на 21 ноември група от 150 човека се е опитала да се промъкне през огражденията близо до Дубиче-Церкевне, като действията им са били контролирани от беларускте специални служби.

Лукашенко обвини ЕС и властите в Германия, че не изпълняват ангажиментите си по урегулирането на ситуацията с мигрантите. Той заяви, че европейската страна отказва сътрудничество с Минск и не влиза в контакт. Държавният глава каза също, че ще помоли канцлера Ангела Меркел да приеме в страната около 2000 бежанци от лагера на границата с Полша. По думите на Лукашенко, Меркел му е обещала да обсъди този въпрос на равнище ЕС, но това не се е случило.

На 21 ноември премиерът на Полша Матеуш Моравецки изрази готовност Варшава да плати за връщането по родните места на мигрантите, които са на границата на страната му. Полша обсъжда този въпрос по дипломатически канали с ръководството на Ирак и на други близкоизточни държави, но беларуските сили за сигурност препятстват този процес, заяви Моравецки.

Миналата седмица Ангела Меркел разговаря два пъти с Александър Лукашенко, въпреки критиката към тези нейни действия както вътре в Германия, така и от страна на държави от ЕС. Целта на тези разговори е да се облекчи тежката хуманитарна обстановка, а не да се легитимира властта на Лукашенко. Европейският съюз предостави 700 000 евро хуманитарна помощ на мигрантите в Беларус и заяви, че е готов да увеличи сумата, ако бъде осигурен достъп на хуманитарните организации до пострадалите.

От май 2021 г. се наблюдава засилен мигрантски поток от Близкия Изток към страните от ЕС. Най-сериозно е положението в Полша, Латвия и Литва. Мигрантите се опитват да стигнат до територията на тези страни през Беларус. Европейските лидери обвиняват Лукашенко в хибридна атака срещу Европейския съюз и определят действията му като отмъщение за наложените на Минск санкции.

Лукашенко призна, че беларусите са помогнали на мигрантите да стигнат до ЕС. „Казах, че няма да държа насила мигранти на границата или да ги отвеждам насила... Няма да ги спирам, защото те не идват в моята страна, а във вашата“, подчерта той на 19 ноември в интервю за BBC. Най-трудната ситуация през ноември се разигра на полско-беларуската граница, където стотици мигранти правят постоянно опити да пресекат границата.  


Топ новини

виж още

Актуална тема