Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Германия първа в света забранява избиването на мъжки пилета

Свят

Германия първа в света забранява избиването на мъжки пилета

Снимка:

Министърът на земеделието определи решението като „значителна стъпка напред в хуманното отношение към животните“

От следващата година в Германия влиза в сила мярка в защита на пилетата от мъжки пол. Страната първа в света ще забрани масовото избиване на мъжки пилета в птицевъдната промишленост, обяви днес правителството, цитирано в АФП. Законът предвижда от 2024 г. птицевъдите да използват методи, които определят пола на пилето още преди излюпването.

Това е добра новина за активистите за хуманно отношение към животните, които отдавна водят кампания за прекратяване на тази порочна практика. Фермерите от своя страна се оплакват, че няма практична, достъпна и хуманна алтернатива.                                        

Министърът на земеделието Юлия Клокнер определи решението като „значителна стъпка напред в хуманното отношение към животните“. Тя и нейният екип искат да предотвратят избиването на 45 милиона пилета годишно. Вече съществуват методи за определяне на пола на животните още в яйцето, така че да не се позволи те изобщо да се излюпват. Факт е, че в много птицевъдни ферми мъжките пилета се отделят от женските скоро след излюпването и се убиват, тъй като те не произвеждат яйца и дават по-малко месо.

Клъокнер посочи, че новите технологии за определяне на пола на пилетата преди да се излюпят, се очаква да станат широко достъпни до влизането на забраната в сила.

Министърът на земеделието на Германия подчерта още, че са инвестирани милиони евро в алтернативи, които обединяват хуманното отношение към животните и икономическата ефективност на германска територия.

Тя е категорична, че превръщайки се в първата държава в света, която ще прекрати тази практика, Германия ще даде добър пример и на други страни. Германия и Франция се ангажираха да работят заедно за прекратяване на практиката на избиване на мъжки пилета до края на 2021 г.                                                                                                                     


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още