Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Германия поема по-голям дял от разходите за НАТО

Свят

Германия поема по-голям дял от разходите за НАТО

Промяната в бюджетите на САЩ и Германия се планира за 2021г.

Германия и САЩ ще имат еднакъв дял от разходите за НАТО, потвърди говорител на Алианса. За това са се договорили 29-те държави-членки малко преди юбилейната среща на върха в Лондон през следващата седмица. Страните са се съгласили да променят механизма на разпределение на разходите от 2021 г., пише германското издание Die Zeit. Според информацията американският дял ще бъде намален от 22.1 на 16.35%, а германският ще бъде увеличен от 14.8 на 16.35%.

Останалата липса във финансирането ще се запълни от другите страни от НАТО с изключение на Франция. Френското правителство отхвърли плана с мотива, че е нецелесъобразен и е в услуга на американския президент Доналд Тръмп.

За Германия промяната е допълнителна годишна тежест от над 33 млн. евро. САЩ, от друта страна, ще спестят повече от 120 млн. евро. През тази година САЩ поемат почти 470 млн. евро от разходите на НАТО от около общо 2,12 млрд. евро.

С парите от общия фонд се финансират централата на Алианса в Брюксел и генералният военен щаб. Част от помощта е насочена и към инвестиции в споделена инфраструктура. Количеството средства, с които една държава трябва да допринесе, зависят от брутния национален доход. За САЩ обаче има горна граница, в противен случай те би трябвало да поемат около половината от разходите на общността.

На двудневната среща на върха на НАТО в Лондон във вторник ще присъстват всички 29 държавни и правителствени ръководители, сред които е и френският президент Еманюел Макрон, който наскоро заяви, че НАТО е в "мозъчна смърт". Париж също ще вземе отношение по темата за новия механизъм на разпределение на разходите. Отделно, на фокус в дискусиите ще бъдат въпросите за трансатлантическите отношения и отношенията с Турция.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив