Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Германия поема председателството на Европейския съюз

Свят

Германия поема председателството на Европейския съюз

Снимка:

Основните цели са да обедини разделена Европа и да помогне на икономиката да се възстанови от пандемията от коронавирус

Германия поема от днес ротационното председателство на Европейския съюз. Очакванията от Берлин са големи. Основните цели, които си е поставила, са да обедини разделена Европа и да помогне на икономиката да се възстанови от пандемията от коронавирус.

Сред другите важни приоритети са бюджетът на ЕС за следващите 7 години и преговорите за отношенията с Великобритания след Brexit. Преходният период приключва на 31 декември и засега премиерът Борис Джонсън настоява, че няма да иска удължаването му. Ако няма споразумение за бъдещите отношения, „твърд Брекзит“ в крайна сметка ще се осъществи навръх Нова година.

От изключителна важност е Европа да затвърди позицията си на единна сила в глобалната борба за надмощие със Съединените щати, Русия и Китай.

Германия поема от днес за един месец и председателството на Съвета за сигурност на ООН.

„Наясно сме, че очакванията от германското председателство са големи. Искаме да отговорим на тези очаквания с амбицията да излезем незасегнати от тази криза и Европа да е готова за бъдещето. Единствено заедно можем да запазим нашите европейски ценности и да ги защитим пред несгодите - демокрацията, правата на човека и правовата държава”, каза канцлерът на Германия Ангела Меркел.

Външният министър на Германия Хайко Маас изложи приоритетите на Берлин в специална реч. Според него, е много важно Европейският съюз да работи за по-голяма независимост в условията на борба за световно надмощие между САЩ и Китай, пише сайтът EurActiv

Според него единната позиция на Европейския съюз по отношение на политиката на Китай  е „въпрос от най-висока важност“, особено като се има предвид разследването на това как започна епидемията от коронавирус и какви действия предприема Пекин срещу автономията на Хонконг.

Правителството в Берлин е критикувано, че не се изправи срещу решението на Пекин да въведе нови, спорни закони в Хонконг, като някои представители на опозицията дори искаха Германия да отзове посланика си в Китай.

След като даде за пример появилата се нужда Китай да доставя на Европа медицинско оборудване от първостепенна важност, германският външен министър подчерта още няколко области, в които Европа трябва да стане по-независима: 5G технологията, сървърите и технологиите за съхраняване на информация, логистиката, енергийните и природните ресурси.

Германия ще председателства ЕС и по време на изборите за президент в САЩ през ноември. По думите на Маас Европа се нуждае от „конструктивен дневен ред, с който да посрещне следващата администрация на Байдън или втората администрация на Тръмп“.

Маас подчерта и нуждата на Европа от по-голяма независимост от САЩ, особено в сферата на отбраната.

Канцлерът Ангела Меркел, която прекара ЕС през дълговата и мигрантската криза, сега отново настоява, че ключът е в солидарността. „Ще направим всичко по силите си да направим Европа силна отново", гласи чернова на програмата на председателството.

ЕС е изправен пред най-дълбоката рецесия от Втората световна война и тепърва трябва да се споразумее за Многогодишната финансова рамка (МФР) - бюджета си за следващите седем години. Обект на спор ще са и предложенията на еврокомисията за възстановителен фонд, отделно от МФР.

Икономическото възстановяване трябва да подготви континента за дигитализацията и за повече зелени политики.

Освен това Германия иска континентът да е подготвен за следваща пандемия с по-голяма координация на здравните политики.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още