Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Германия се подготвя за връщане на работа от вкъщи, Меркел призова за ваксинация

Свят

Германия се подготвя за връщане на работа от вкъщи, Меркел призова за ваксинация

Германия се подготвя за връщане на работа от вкъщи, Меркел призова за ваксинация - Tribune.bg
Снимка:

Германия се подготвя за връщане на работата от вкъщи съгласно проектозакон. Мярката е в опит страната да се справи с безпрецедентната вълна от случаи на коронавирус.

Повторното въвеждане на правилото, което беше отменено в началото на юли, идва в момент, когато Германия е изправена пред нарастваща четвърта вълна на вируса.

Инфекциите и смъртните случаи, които започнаха да се покачват рязко от средата на октомври насам. Според експертите основната причина за това е нивото на ваксинация в Германия, което е малко над 67% . Смята се, че все още голяма част от хората са по-уязвими към инфекции и тежки заболявания.

По данни на Института „Роберт Кох“ в неделя регистрираната заболеваемост от коронавирус в най-населената европейска държава достигна нов връх - 289 случая на 100 000 души.

На този фон канцлерът Ангела Меркел призова жителите на страната да се ваксинират.

 „Предстоят ни трудни седмици, ваксинирайте се“ заяви тя. Меркел отбеляза, че ситуацията е почти толкова тежка, колкото и преди година, когато трябваше да се наложат частични локдауни, продължили с месеци. Въпреки това, каза тя, германците имат достъп до ваксини.

Натискът към здравната система е висок и военните също ще оказват помощ в борбата с пандемията.

Настъпващата вълна ще засенчи всички предишни“, заяви пред местни медии премиерът на провинция Саксония Михаел Кречмер, чийто регион в момента е сред най-засегнатите.

Според проектоплана работодателите в Германия ще трябва да предлагат възможност за работа от дома при липса на „непреодолима бизнес причина“ да се ходи в офиса.

От всеки, който идва на работа, ще се изисква също така да докаже, че е защитен от вируса или че тестът му е отрицателен.

Според съобщения в германските медии германското правителство също така разработва планове за ограничаване на достъпа до определени събития само до лица, които са били ваксинирани или са се възстановили от коронавирусна инфекция и могат да представят отрицателен тест.

Новият пакет от мерки се изготвя в тясно сътрудничество с партиите, които се стремят да сформират следващото германско правителство - социалдемократите, зелените и либералната СвДП.

Техните съвместни законодателни актове ще бъдат представени за одобрение на Бундестага в четвъртък, преди да бъдат подписани от горната камара в петък.

Германското правителство и регионалните лидери също се събират виртуално в четвъртък, за да координират отговора си.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати