Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Германия ще затвори границите си с Чехия и Тирол

Свят

Германия ще затвори границите си с Чехия и Тирол

Германия ще затвори границите си с Чехия и Тирол - Tribune.bg
Снимка:

В края на януари Германия забрани повечето пътувания от страни, най-силно засегнати от нови варианти на коронавирус

Германия ще затвори границите си с Чехия и австрийската провинция Тирол, където са регистрирани голям брой случаи на силно заразни варианти на COVID-19, съобщи снощи германският министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер, цитиран от световните агенции.

„Провинциите Бавария и Саксония поискаха днес от правителството да класифицра Тирол и граничните региони на Чешката република като зони, в които се разпространяват мутации на вируса и да въведе граничен контрол“, заяви Зеехофер пред ежедневника Sueddeutsche, цитиран от The Guardian.        

Той посочи още, че решението е договорено с канцлерката Ангела Меркел и с вицеканцлера Олаф Шолц. Очаква се мярката да влезе в сила в неделя вечерта, уточни той и отбеляза, че се договарят изключения.

Министерството на вътрешните работи заяви, че ще бъдат въведени контролно-пропускателни пунктове, въпреки че се очакват определени изключения, включително за поддържане на търговски връзки.

В края на януари Германия забрани повечето пътувания от страни, класифицирани като така наречените зони за мутация или места, най-силно засегнати от нови, по-заразни варианти на коронавирус.

Зеехофер каза, че Тирол и чешките гранични области са включени в списъка на федералната република с териториите, които са най-засегнати от мутациите съобщава Euronews.

Пътуващите от тези райони на Австрия и Чехия трябва да представят отрицателен резултат за коронавирус, за да могат да влязат в страната, изискване, което ще представлява препятствие за хиляди служители и работници, които работят на границите.

Списъкът вече включва няколко страни като Обединеното кралство, Южна Африка, Бразилия или Португалия, към и от които Германия забрани по-голяма част от пътуванията.

Има само няколко изключения за влизане в страната от тези страни, включително завръщащи се германци и основни работници като лекари. Тези ограничения не касаят и гражданите на тези страни, пребиваващи в Германия, транзитните пътници или движението на стоки.

Предполага се, че с Австрия и Чехия също ще бъдат установени изключения от правилата, по-специално с цел да се запази тесния икономически обмен между тях.

Най-голямата европейска икономика е намалила наполовина ежедневния си процент на новозаразени след повече от два месеца болезнени мерки, сред които затваряне на повечето магазини, училища и ресторанти.

Нарастват опасенията обаче, че положителната тенденция може да бъде компрометирана от пътуващите от граничните региони, които съобщават за случаи на по-заразни варианти на коронавируса.

Правителството на канцлера Ангела Меркел е особено обезпокоено от южноафриканския вариант, циркулиращ в Тирол, и британския вариант в Чехия.

Ангела Меркел е провела разговор с австрийския канцлер Себастиан Курц, за да изрази притесненията си относно ситуацията в Тирол, разкри тя в сряда.

Мeркeл и прeдcтaвитeли нa 16-тe фeдeрaлни прoвинции се договориха  да удължат локдауна в цялата страна до 7 март.                                                                                      


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети