Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Германия удължи блокадата до 28 март, представи и план за отваряне с „аварийна спирачка“

Свят

Германия удължи блокадата до 28 март, представи и план за отваряне с „аварийна спирачка“

Германия удължи блокадата до 28 март, представи и план за отваряне с аварийна спирачка - Tribune.bg
Снимка:

След почти десет часа съвещание германският канцлер Ангела Меркел и лидерите на федералните провинции се договориха да удължат локдауна заради коронавируса до 28 март. Но някои ограничения обаче падат и то доста по-бързо от очакваното, коментират местните медии. Властите се обединиха около петстепенна стратегия за отваряне, с вградена аварийна спирачка, ако инфекциите започнат да излизат извън контрол. Някои от новите облекчения слизат в сила от понеделник- 8 март. 

Меркел започна пресконференцията, като за пореден път благодари на хората на Германия за тяхната твърдост и търпение. Тя каза, че страната е демонстрирала своята сила в борбата срещу втората вълна на COVID-19. Въпреки че мерките, които се прилагат от средата на декември, успяха да намалят броя на заразените, Меркел каза, че примерът на други европейски държави показва, че няма да направи това, за да облекчи твърде много ограничения твърде рано.

Ето и някои от по-важните промени:

-Баровете и ресторантите засега ще останат затворени. Медицинските маски ще останат задължителни в магазините и в обществения транспорт, а работодателите трябва да продължат да позволяват на служителите си да работят от вкъщи (до 30 април), където е възможно. Все още трябва да се избягват несъществени пътувания.

-От понеделеник, 8 март, вече са позволени събиранията на две домакинства с общо до 5 души, като тук не се броят децата под 14 години. Двойките се смятат за едно домакинство. Досега бяха позволени събирания само с още един човек от второ домакинство.

- В региони с по-малко от 35 новозаразени на 100 000 жители за седем дни ще бъдат позволени дори събирания с до 10 души от три домакинства, като и тук не се броят децата до 14 години. Когато броят на новите инфекции на 100 000 души за седмица надхвърли 100, отново влизат в сила старите ограничения, пише „Дойче веле“.

Кои са петте стъпки към повече свобода?

Първата стъпка отчасти вече е направена: в много федерални провинции детските градини и училищата вече са поне частично отворени, а от 1 март в цялата страна отново отвориха фризьорските салони.

Втората стъпка: отварянето на книжарниците, магазините за строителни материали и цветарските магазини от 8 март. Там обаче ще важат ограничения за броя на клиентите, които могат да влизат в съответния магазин едновременно. Ще могат да отворят и салоните за красота и масажи, както и автошколите и училищата за пилоти. Тук условието е: ако няма възможност за носене на предпазна маска, трябва да бъдат осигурени ежедневни бързи тестове и да бъде разработена концепция за тестване на персонала.

Третата стъпка предвижда допълнително разхлабване на правилата при стабилен брой на новите инфекции в определен регион или провинция - под 50 на 100 000 жители за седем дни.

Четвъртата стъпка – Отваряне на заведения на открито, театри, концерти, опери (не по-рано от 22 март) Безконтактният спорт ще бъде позволен и в затворено помещение, а контактният - навън.

Петата стъпка - Събития на открито най-рано от 5 април

Тя обаче ще влезе в сила 14 дни след предишната стъпка за отваряне и не по-рано от 5 април. Ако седемдневният процент на заболеваемост е паднал под 50, ще бъде позволено да се отвори отново. Безконтактният спорт ще бъде позволен в зали, а контактният - на открито.

Кога ще могат да отворят хотелите? Кога и как ще могат да пътуват жителите на Германия? И кога ще могат да се посещават и затворените помещения на ресторантите, барове и дискотеки? Решения по тези въпроси ще бъдат взети на следващото съвещание, което ще се състои на 22 март.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати