Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Германия въведе депозит върху бутилките от млека

Свят

Германия въведе депозит върху бутилките от млека

Германия въведе депозит върху бутилките от млека - Tribune.bg
Снимка:

Германия разширява асортимента на пластмасовите бутилки, които се връщат в машина, съобщава в блога си журналистът Апостол Апостолов. От началото на тази година малките бутилки с подсладени пресни и кисели млека, кафе, капучино или кефир, енергийни напитки ще се връщат срещу депозит от 25 евроцента.

Промените се правят след влезли през миналата година промени в Закона за опаковките, което дава основание на търговците да сложат надценка, която да бъде приспадната след връщане на бутилката.

Политиката по връщане срещу депозит започна преди двайсетина години и се провежда на отделни етапи. Цели най-късно до 2030 година да обхване цялата гама от пластмасови бутилки за еднократна употреба, стъклени шишета, кенове и картонени кутии.

Амбициите е следващите години да бъде разширена системата за връщане, а не само в големите вериги магазини, но и в по-малки регионални бензиностанции, будки, дискаунтъри. 

За момента извън регулацията остава единствено картонените кутии от сокове и млека, известни под марката „Тетра Пак“, но и те ще попаднат под ударите на закона.

При връщането на бутилките системата сканира баркода, отброява колко са върнати и връща бележка с QR код с общата стойност. При разплащане на каса или система за самотаксуване бележката се сканира и така се получава отстъпка от крайната сума за плащане на клиента. Той не е задължен да купува друга стока от хранителната верига, а  може само да върне бутилките и да получи сумата от познатите в Западна Европа (пък отскоро и в България) станции за самотаксуване.

С въвеждането на практиката за връщане на бутилки от млека заваляха и критиките. Сред най-големите опоненти е Търговската асоциация за напитки на млечна основа, която твърди, че върнатите бутилки крият хигиенни рискове.

„В млечните бутилки се съдържат повече остатъци от напитката, отколкото при тези от вода, бира или сок. За съжаление, машините за връщане на входа на търговските вериги не разполагат с уреди за щателна дезинфекция и това крие рискове“, обясняват от асоциацията още през миналото лято по време на дебатите по промени в закона.

Пластмасовите бутилки за мляко трябва да отиват в торбата за пластмасови отпадъци, а не в автомати за връщане", категоричен е Екхард Хойзер, управляващ директор на Асоциацията на млечната промишленост.

Политиката по връщане на бутилките се следи и от съседна Австрия, която също планира да въведе системата от 2025 г.

Същата система за връщане беше въведена също в Ирландия. В Шотландия обаче претърпя неуспех.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети мляко
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати