Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Германският бизнес у нас подкрепя концесията на летище София

Свят

Германският бизнес у нас подкрепя концесията на летище София

Снимка:

Благодарим на „Летище Мюнхен“ за доброто и ползотворно досегашно сътрудничество и се надяваме, че и занапред, поемайки оперативното ръководство на летище София, ще допринесат за още по-добра свързаност на столицата на България с Европа и света и позициониране на летище София сред водещите летища в региона.

Това се казва в позицията на Германо-българската търговско-индустриална камара, публикувано на сайта на организацията.
От там посочват още, че летището ще се управлява от консорциума „Соф Кънект“ в следващите 35 години. Водещ партньор в обединението е фондът „Меридиам“, а негови партньори са австрийската компания „Щрабаг“ и летищният оператор летище Мюнхен, който е член на Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) от 2019 г., пише "24 часа".

Летище Мюнхен оперира едноименното летище на баварската столица, което е първото и единствено петзвездно летище в Европа, казват от камарата. Плановете на консорциума за софийското летище включват изграждане на нов терминал и значителни инвестиции в инфраструктура, безопасност, околна среда и подобрено обслужване въпреки кризата в авиационния сектор, предизвикана от пандемията от коронавируса.

Седем международни и европейски финансови институции, международни банки с публично участие, както и големи европейски банки подкрепят проекта. Това са Европейската банка за възстановяване и развитие, Международната финансова корпорация, Черноморската банка за търговия и развитие, „Сосиете Женерал“, „КомуналКредит“, „УниКредит“. Очаква се Европейската инвестиционна банка също да се присъедини и да подкрепи проекта.

Преди дни от френското посолство също изразиха подкрепа за концесията, посочвайки, че първоначалното възнаграждение в размер на 660 млн. лв ще постъпи директно в държавния бюджет за 2021 г. и ще подкрепи българската икономика.

От френското посолство посочват още, че "Меридиам" вярва в потенциала на летище София и амбицията на компанията е да го превърне в създател на социален, икономически, екологичен и включващ растеж и по този начин да допринесе за устойчивото развитие на София и региона и на цяла България.

Световни стандарти на устойчивост ще бъдат приложени, за да се превърне летище София в успешен проект, от който облагодетелствани ще бъдат българските граждани, служителите на летището и търговските му партньори.  


Коментари (1)

СПИРАЙТЕ ЕВРОПАРИТЕ ЗА ЧЕРВЕНИТЕ МУТРИ - ПОДЛОГИ НА ПУТИН.....СЕЗИРАЙТЕ НАТО И ЕС...!!! .
ОФРОНТА НА ГЕНЕРАЛА-МУТРА РУМЕН РАДЕВ ГОТВИ РАЗЧЛЕНЯВАНЕ НА. ЕДИННА БЪЛГАРИЯ....
УТРЕ ЗАПОЧВАТ.... ......
14.04.2021 20:45 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още