Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Германският канцлер пред Ковачевски: България не може да поставя нови изисквания към РСМ

Свят

Германският канцлер пред Ковачевски: България не може да поставя нови изисквания към РСМ

Германският канцлер пред Ковачевски: България не може да поставя нови изисквания към РСМ - Tribune.bg
Снимка:

Германия подкрепя Северна Македония за членството ѝ в ЕС и признава идентичността, езика и културата на народа ѝ. Сега Скопие трябва да изпълни обещаната промяна в Конституцията си, за да отпаднат всички пречки пред членството на страната в европейската общност. Това заяви снощи германският канцлер Олаф Шолц след среща със премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски.

Предпоставка за членството на Северна Македония в ЕС е промяна в конституцията, която да признае съществуването на българското малцинство. Това категорично подчерта германският канцлер Шолц след разговора си късно вчера вечерта с премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски, пише БНР. От своя страна България не може да поставя вече нови изисквания към Северна Македония, заяви още канцлерът:

„Това е нормален интеграционен процес, в който всички условия са записани ясно и към тях не могат да бъдат прибавяни нови, отнасящи се до двустранните отношения“.

Премиерът Ковачевски посочи, че промяната в конституцията вече е подготвена и призова опозицията в страната си да я подкрепи.

„Сега по-важно е бъдещето на Северна Македония и постигането на основната ни цел - членство в ЕС“, заяви той.

Ковачевски заяви също така, че е позитивно настроен за развитието на отношенията с България след избирането на нормален политически кабинет. В скоро време се очаква среща между външните министри на Северна Македония и България.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати