Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Getty Images съди фирма за изкуствен интелект за незаконно „копиране“ на снимки

Свят

Getty Images съди фирма за изкуствен интелект за незаконно „копиране“ на снимки

Getty Images съди фирма за изкуствен интелект за незаконно копиране на снимки - Tribune.bg
Снимка:

Американската фотоагенция Getty Images заплаши да съди технологична компания, като я обвини в незаконно копиране на милиони нейни снимки, които са използвани в инструмент за изкуствен интелект, информира АФП. Getty, която разпространява стокови изображения и новинарски снимки, включително тези на АФП, обвини Stability AI, че се възползва неправомерно от нейните снимки и тези на нейните партньори.

Stability AI управлява инструмент, наречен Stable Diffusion, който позволява на потребителите да генерират смесени изображения от текст от няколко думи, но фирмата често използва материали, които извлича от интернет без разрешение. Въпросът за авторските права все още е предмет на спорове, като творци и художници твърдят, че инструментите нарушават тяхната интелектуална собственост, а фирмите за изкуствен интелект смятат, че са защитени от правилата за „честна употреба“.

Инструменти като Stable Diffusion и Dall-E 2 набраха популярност през миналата година, като бързо се превърнаха в световна сензация с абсурдни изображения в стила на известни художници, заливайки социалните медии.

Тази нарастваща публичност обаче привлече вниманието и на художници, фотографи, изобщо различни творци и техните адвокати. Stability AI вече е изправена пред колективен иск в САЩ, заведен миналата седмица от трима художници, които твърдят, че авторските им права са били нарушени.

Getty съобщи, че е започнала съдебно производство във Върховния съд в Лондон.

„Позицията на Getty Images е, че Stability AI незаконно е копирала и обработила милиони изображения, защитени с авторско право“, се казва в изявление на компанията.

Getty Images заяви, че е предоставила лицензи, съобразени с нуждите на фирмите, които искат да обучават модели на изкуствен интелект.

„Stability AI не е потърсила такъв лиценз от Getty Images и вместо това, според нас, е избрала да пренебрегне приложими възможности за лицензиране и дългогодишната правна защита, преследвайки своите собствени търговски интереси“, категорични са от известната американска фотоагенция.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати