Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Гигантски паяци нападнаха щата Джорджия, хората се страхуват за излизат

Свят

Гигантски паяци нападнаха щата Джорджия, хората се страхуват за излизат

Гигантски паяци нападнаха щата Джорджия, хората се страхуват за излизат - Tribune.bg
Снимка:

Гигантски, невиждани досега паяци с размер от цели 8 сантиметра, нападнаха американския щат Джорджия. Все повече жители на щата се страхуват да излязат, тъй като паяжините им са огромни и могат да задушат човек.

Откритият в САЩ инванзивен вид Trichonephila clavate, чиято родина е Източна Азия, плете огромни паяжини, които могат да достигнат и до три метра в диаметър. Жители на щата се оплакват, че намират стотици такива паяжини в имотите си.

В последните седмици основна тема на коментари в социалните мрежи са възмущения от това колко бързо и масово се размножава паякът.

Уил Хъдсън – местен жител от град Уинтервил, смята, че е убил повече от 300 паяка от вида в дома си. И се оплаква, че предният двор на къщата му е станал неизползваем. „Хората не могат да излязат от домовете си сутрин заради огромните паяжини-мрежи, които могат да убият човек“, възмущава се ентомологът от Университета на Джорджия.

Далечен роднина на този род паяци е бил открит в Джорджия на 80 мили североизточно от Атланта още през 2014 г. Видът се оказа изключително инванзивен и вече е завзел територии в Южна Каролина. Според Хъдсън насекомото тепърва ще се разпространява в южната част на САЩ.

Експерти очакват насекомото да се разпространи масово и в Европа. Към момента видът е забелязан в Япония, Китай, Корея и Тайван.

Етномолози считат, че паякът не е опасен и хапе само когато се чувства застрашен, но може да бъде от полза за унищожаването на комари, мухи и най-вече миризливки, които в последните години са особен проблем за земеделските култури по цял свят.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети САЩ, Джорджия
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети