Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Гласуваха оставката на Зоран Заев

Свят

Гласуваха оставката на Зоран Заев

Гласуваха оставката на Зоран Заев - Tribune.bg
Снимка:

Стартирана е процедурата за избор на ново правителство

Утвърдиха оставката на премиера на РС Македония Зоран Заев. Това стана по време на гласуване в парламента на югозападната ни съседка днес.

Заев внесе документите за оставката си в сряда на председателя на парламента Талат Джафери. В подадената оставка той посочи, че приема това решение като логична стъпка, произтичаща от изхода на местните избори и като израз на поета отговорност за изборните резултати.

Така в страната започват да текат конституционните срокове за избор на ново правителство. Според основния закон в РС Македония:

„Оставката на министър-председателя, смъртта му или трайната невъзможност да изпълнява задълженията си водят до оставка на правителството. Правителството, което подаде оставка или чийто мандат е приключил, остава на поста до избора на ново правителство“.

Президентът е длъжен в срок от 10 дни да възложи мандата за състава на правителството на кандидат на партията, т.е. на партиите, които имат мнозинство в събранието. Номинираният за министър-председател внася програма в Общото събрание и предлага състава на правителството в 20-дневен срок от деня на възлагането на мандата. Правителството, по предложение на министър-председателя и въз основа на програмата, избира парламента с мнозинство от общия брой на представителите.

След оставката се очаква парламентарното мнозинство да номинира новия лидер на СДСМ и настоящ заместник-министър на финансите Димитър Ковачевски. След като получи мандата, през първата половина на следващия месец Ковачевски трябва да внесе в парламента програмата и предложението за състава на новия правителствен кабинет, след което ще бъде избрано правителството му на заседание на парламента.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети