Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Гласуват кандидатурата на Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК

Свят

Гласуват кандидатурата на Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК

Гласуват кандидатурата на Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК - Tribune.bg
Снимка:

Тя се нуждае от 374 гласа, за да замени Жан-Клод Юнкер на поста

Евродепутатите ще гласуват кандидатурата на Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК. Гласуването ще се проведе вечерта в 19 часа българско време. То е тайно и с бюлетини. Преди това обаче Урсула фон дер Лайен ще бъде изслушана в ЕП.

Тя вече проведе срещи с политическите групи в новия европарламент, за да спечели тяхното одобрение. Германката се нуждае от пълно мнозинство или подкрепа от 374 гласа, за да замени Жан-Клод Юнкер на поста.

Тя вече очерта някои свои приоритети, сред които минимална работна заплата и борба с климатичните проблеми. Масово международните издания коментират, че тя се опитва да спечели подкрепата от социалистите и зелените.

Урсула фон дер Лайен бе номинирана след тежка тридневна среща между европейските лидери. На нея отпаднаха предложенията за водещите кандидати и на победителите от ЕНП, и на втората политическа сила – социалистите.

Ако фон дер Лайен бъде избрана на поста, тя ще е първата жена начело на ЕК. Мандатът ѝ ще е пет години, а първата ѝ задача ще е да сформира новата Европейска комисия.

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати