Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Главният прокурор на ЕС Лаура Кьовеши ще посети София

Свят

Главният прокурор на ЕС Лаура Кьовеши ще посети София

Снимка:

Официален старт на Европейската прокуратура в Люксембург

Главният прокурор на ЕС Лаура Кьовеши ще посети София скоро, съобщи тя в интервю за БНР. Кьовеши обеща да даде информация на по-късен етап. Главният прокурор на ЕС обясни с вътрешни процедури отхвърлянето на 6-има от общо десетимата кандидати за европейски делегирани прокурори от България.

„В някои от случаите кандидатите нямаха прокурорски опит, за да изготвят обвинения или да правят пледоарии в съда", коментира Кьовеши. Тя допълни, че институцията, която ръководи, е следвала европейски критерии, като е трябвало да приложи едни и същи правила за всички 22 страни.

„Не можем да правим отстъпка за никого", бе категорична тя.

Днес бе даден официален старт на Европейската прокуратура в Люксембург. Очаква се тя да осъществява легален надзор върху изразходването на стотици милиарди евро за възстановяването от ковид.

Европейската прокуратура (ЕРРО) е независим орган, ръководен от бившия главен прокурор на Румъния Лаура Кьовеши и има за задача да предприема мерки срещу неправомерното използване на средства от ЕС.

„Нашата цел е икономическата и финансовата престъпност. Не се заблуждавайте - това е най-честата заплаха за всяко демократично общество", обяви на церемонията по откриването Кьовеши. По думите й стартът на EPPO е „исторически момент", макар че Словения и Финландия все още не са представили своите кандидати за прокурори.

Заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова определи Европейската прокуратура като „уникален орган", който запълни празнината в борбата на ЕС срещу измамите.

Европейската прокуратура предприема стъпки и за защитата на бюджета на ЕС. Тя ще наблюдава прилагането на Плана за възстановяване на Европа, който разпределя 750 милиарда евро под формата на заеми и безвъзмездни средства.

Само през 2019 г. държавите членки са докладвали за измами, засягащи 460 милиона евро от бюджета на ЕС.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема