Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Глобалното затопляне от 2 градуса свива винарските райони наполовина

Свят

Глобалното затопляне от 2 градуса свива винарските райони наполовина

Глобалното затопляне от 2 градуса свива винарските райони наполовина - Tribune.bg
Снимка:

Виното ще бъде особено потърпевшо от въздействието на изменението на климата

Глобалното затопляне от 2 градуса по Целзий може да доведе до свиване на винарските региони в света с повече от половината, твърди проучване на Колумбийския университет. Това е температурната цел, заложена в Парижкото споразумение за изменението на климата от 2015 г.

Със затопляне от 4 градуса, 85% от сегашните площи за производство на вино няма да бъдат в състояние да дават добри реколти.

„Виното ще бъде особено потърпевшо от въздействието на изменението на климата върху селското стопанство, защото лозите са много чувствителни към тези изменения“, изтъква Бенджамин Кук от Обсерваторията за изследване на земята към Колумбийския университет.

В сборника на Националната академия на науките Кук и неговите колеги се фокусират върху 11 сорта грозде, между които Каберне Совиньон, Шардоне, Мерло и Совиньон Блан. Те използват изследвания за всеки сорт грозде, за да прогнозират кога ще узрее в лозаро-винарските райони по света при три температурни сценарии: без промяна, 2 градуса и 4 градуса по-топло от средните стойности.

При 2 градуса по Целзий затопляне и без промяна в начина на обработка на виното, 56% от установените региони са регистрирани като неподходящи за производство на грозде.

Но може и да има лъч надежда за отчаяните ценители: разнообразието.

Ако лозарите заменят сортовете си, процъфтяващи при по-хладни температури, с такива, обичащи топло време, загубата на лозаро-винарските райони при 2 градуса по Целзий затопляне ще се съкрати наполовина.

“Това е голямо предизвикателство за някои региони, които отглеждат едни и същи сортове в продължение на стотици, стотици години. Те се нуждаят от потребители, които са готови да възприемат различни сортове от любимите си региони”, подчертава съавторът на изследването Елизабет Волкович от Университета в Британска Колумбия, Ванкувър.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети