Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Гръцката митрополия на протест срещу затварянето на храмовете заради вируса

Свят

Гръцката митрополия на протест срещу затварянето на храмовете заради вируса

Снимка:

Митрополията на Керкира, Паксия и Диапонтия провежда мирен протест срещу затварянето на църквите и забраната за поклонение по време на честването на покровителя на островите Св. Спиридон, съобщи БГНЕС. Тържествата в чест на светията се провеждат от 11 до 13 декември. В Керкира (Корфу) се пазят мощите на светеца; хиляди поклонници от цял свят идват да ги почитат в дните на тържеството. Тази година поради карантина богослуженията в църквите се провеждат без вярващи, а поклонниците не могат да идват.

Керкирската митрополия обяви, че всички служби в църквите ще се извършват при затворени врати и ще бъдат излъчвани на живо по интернет телевизията на митрополията.

"Като част от мирния протест за изключването на Божия народ от поклонението на светеца, знамената в църквите ще бъдат спуснати за три дни. Като част от същия протест камбаните на всички църкви ще бият в траур три пъти на ден - в 8:00 часа сутринта, 12:00 часа на обяд и 5:00 часа следобед в града за три дни, а в провинциите поне на празника на светеца“, се казва в решението на митрополията.

Депутатите от гръцкия парламент от областта на Керкира разкритикуваха решението на митрополията, но пресслужбата на митрополията посъветва политиците да не я учат как да изразява вярата си, както църквата не решава въпроси, свързани с държавата.

През април тази година гръцките власти започнаха наказателно дело срещу митрополит Нектарий и местни служители за нарушаване на забраната за провеждане на религиозни служби в църквите при ограничителни мерки поради коронавируса. Тогава, на Цветница, митрополитът отслужи служба в църквата в присъствието на 20 души и даде причастие на присъстващите.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още