Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Гръцката преса: Мицкоски продължава провокациите с името „Македония“

Свят

Гръцката преса: Мицкоски продължава провокациите с името „Македония“

Гръцката преса: Мицкоски продължава провокациите с името Македония - Tribune.bg
Снимка:

Бъдещият премиер на Северна Македония и лидер на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски заяви, че "Македония е в клинична смърт в много области", предаде БГНЕС.

На днешната парламентарна сесия, на която се обсъжда проектокабинета, Мицкоски обеща "инвестиция от 400 милиона евро на 25 юни, последвана от намаляване на данъците и увеличение на пенсиите".

"Идва часът, когато родината трябва да направи повече за гражданите. Всеки от вас е направил всичко за родината си, сега е време тя да направи за вас. Според информацията, която имаме, ситуацията в няколко области е близка до клинична смърт, институциите са доведени до колапс. Ние ще реагираме решително и обществеността ще бъде информирана за всичко. Няма да искам 100-дневен меден месец, но обявявам инвестиции веднага, още във вторник инвестиция от над 400 милиона евро", каза Мицкоски.

На парламентарното заседание присъстват президентът Гордана Силяновска-Давкова и представители на дипломатическия корпус.

"Правителството ще остане ангажирано с европейската интеграция и ще работи усърдно за хармонизиране на политиките с европейските стандарти, напредвайки целта за пълноправно членство в Европейския съюз", заяви Мицкоски.

"Продължаваме да сме заедно с нашите партньори от ЕС и заедно ще хармонизираме общата външна политика със Съюза. Подкрепата за Украйна да се защитава и да защитава своя суверенитет и териториална цялост също продължава", добави лидерът на ВМРО-ДПМНЕ.

Според Правилника за дейността на събранието сесията е предвидена да продължи най-много два дни, тоест трябва да приключи най-късно утре в полунощ. Правителството ще бъде избрано, ако за него са гласували мнозинството от общия брой на депутатите.

Новото правителство ще има общо 20 министерства, с четири повече от преди. Правителството ще е от 24 членове. Освен министър-председателя ще има още 23 вицепремиери и министри, 20 от които с ресори. Мицкоски ще има петима заместници или вицепремиери, като един от тях ще бъде "първи вицепремиер".

В правителствения кабинет 15 души са от коалицията, водена от ВМРО-ДПМНЕ, шестима от албанската коалиция "Вреди"/ВЛЕН" и двама от ЗНАМ. Трите партии имат мнозинство от 78 депутати в 120-местния парламент.

Министър на външните работи - Тимчо Муцунски

Министър на транспорта и вицепремиер - Александър Николовски

Министър на отбраната - Владо Мисайловски

Министър на финансите - Гордана Димитриевска Кочовска

Министър на местното самоуправление - Златко Перински

Министър на информационното общество и цифровата трансформация - Стефан Андоновски

Министър на спорта - Борко Ристовски

Министър на енергетиката, минното дело и минералните ресурси - Саня Божиновска

Министър на земеделието, горите и водите - Цветан Трипуноски

Министър на културата и туризма - Зоран Лютков

Министър на вътрешните работи - Панче Тошковски

Министър на образованието и науката - Весна Яневска

Министър на политическата система и вицепремиер - Люпчо Димовски

Министър на връзките между общностите и вицепремиер - Иван Стоилкович

Министър на интеграцията и изпълнението на Декадата на ромите - Шабан Салиу

От албанската коалиция ВЛЕН Изет Меджити ще бъде вицепремиер, а Арбен Таравари – министър на здравеопазването; Фатмир Лимани – министър на социалната политика, демографията и младежка, Бесар Турмиши – министър на икономиката; а министър без портфейл и вицепремиер, отговарящ за правовия ред Арбен Фетаи.

От движение ЗНАМ Игор Филипов ще бъде министър на правосъдието, а Горан Минчев – на държавната администрация.

Гръцката телевизия Скай отбелязва, че по време на програмното си изявление Мицкоски е нарекъл страната си "Македония" три пъти, вместо да използва конституционното ѝ име, договорено с Преспанския договор с Гърция през 2018 г.

Най-голямата гръцка опозиционна партия, лявата СИРИЗА, призова днес правителството в Атина да предприеме действия, след като лидерът на ВМРО-ДПМНЕ и кандидат за премиер на Северна Македония Християн Мицкоски в програмната си реч отново нарече страната си "Македония" в противоречие с Преспанския договор, съобщи гръцката телевизия Скай.

СИРИЗА категорично осъжда нарушенията на Преспанския договор, сключен между Атина и Скопие през 2018 г., според който някогашната Република Македония промени името си на "Република Северна Македония". Гръцката партия напомня на ВМРО-ДПМНЕ, че договорът предвижда и санкции за нарушенията му, които произтичат от международното и европейското право.

"Преспанският договор е (част от) европейското право и пълното му спазване представлява необходима предпоставка за присъединяването на Северна Македония към ЕС“, се казва в изявлението на СИРИЗА. В него се припомня още, че през 2021 г. и САЩ приеха закон, който предвижда санкции за нарушаване на Преспанския договор.

Гръцката опозиционна партия освен това обвинява и управляващата в Гърция Нова демокрация, и спечелилата изборите в Северна Македония ВМРО-ДПМНЕ, които принадлежат към Европейската народна партия, че се опитват да "торпилират един договор, който представлява ключов момент за всички народи на Балканите, за да привлекат националистическа публика“.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати