Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Гръцки евродепутат и вицепрезидент на ЕП е сред задържаните по обвинение в корупция

Свят

Гръцки евродепутат и вицепрезидент на ЕП е сред задържаните по обвинение в корупция

Гръцки евродепутат и вицепрезидент на ЕП е сред задържаните по обвинение в корупция - Tribune.bg
Фейсбук

Гръцкият евродепутат социалист Ева Кайли, която е един от 14-те заместник-председатели на Европейския парламент, беше отведена за разпит в Брюксел в петък вечерта във връзка с разследване на предполагаема корупция, пишат изданията в Белия, цитирани в световните агенции.

Източници от ЕП съобщават, че офисът на Кайли е бил запечатан от белгийската полиция, заедно с тези на още двама белгийски евродепутати социалисти - Мария Арена и Марк Тарабела. Те отричат и заявяват, че по-скоро техния асистенти са обект на проверка. 

По данни на белгийските издания „Льо Соар” и „Кнак”, става дума за разследване, започнало в средата на юли, на престъпна група, инфилтрирана в Европейския парламент. За нея има подозрение за намеса в политиката на ЕС, както и за корупция от страна на Катар.

„В продължение на няколко месеца следователи от Федералната съдебна полиция подозираха страна от Персийския залив, че влияе върху икономическите и политически решения на Европейския парламент, като това се прави чрез плащане на големи суми пари или предлагане на големи подаръци на трети страни със значителна политическа и /или стратегическа позиция в рамките на Европейския парламент“, се казва в съобщение. Прокуратурата не назова страната в центъра на разследването. Бенефициентите са личности със „значима политическа и/или стратегическа позиция“ в Европейския

Вчера сутринта в белгийската столица вече бяха извършени четири ареста по същия случай. Медии в Гърция и Белгия съобщиха, че един от четиримата арестувани е партньор на Кайли Белгийската федерална прокуратура съобщи, че е открила 600 000 евро в брой и е иззела компютри и мобилни телефони в петък. При акциите са претърсени общо 17 обекта.

Разпитани са 5-има заподозрени, сред които генералният секретар на Международната синдикална конфедерация Лука Визентини и бившият евродепутат от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Пиер-Антонио Панцери. Гръцката социалистическа партия ПАСОК, на която членува Кайли, обяви в петък вечерта, че тя е изключена от партията.  Социалистите и демократите в Европейския парламент прекратиха членството ѝ незабавно, според тяхно изявление.

Самата Кайли е 44-годишна, бивша водеща по гръцката телевизия и евродепутат от 2014 година.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати