Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Гръцките тайни служби са предотвратили опит за убийство на Зоран Заев

Свят

Гръцките тайни служби са предотвратили опит за убийство на Зоран Заев

Снимка:

Гръцките тайни служби и правителството са предотвратили атентат срещу лидера на Северна Македония Зоран Заев, разкри журналистът Костас Мелисопулос, съобщава „Труд“.

Инцидентът е станал няколко месеца след подписване на Преспанското споразумение през лятото на 2018 година.

„Гръцките тайни служби, в сътрудничество с чуждестранни, бяхме информирани, че са предотвратили атентат срещу Зоран Заев. Засега няма нищо конкретно. Разкритието се отнася до върха на айсберга. Все още има много аспекти на случая" подчерта журналистът.

Според репортаж на журналиста във в. "Врадини", гръцкото Министерство на външните работи, което по онова време поддържа неформалната връзка с тайните служби и Министерството на отбраната е изиграло значителна роля в целия случай.  

Опозицията на ВМРО, водена от Мицкоски (който замени Груевски, но след това беше смятан за негов подчинен), беше поляризирала опасен климат в страна, където опитите за убийство на политици не са непознати.

Мощните организации на скопчаните от Австралия и Канада вероятно финансират мощния гняв в Скопие, но и отделят средства, които да бъдат насочени за „осигуряване“ на гласове.

Гръцките тайни служби информират тогавашния премиер Алексис Ципрас, че в Скопие има интензивна мобилност срещу Заев. Гръцкото правителството го проверява с американските служби, които са информирани за реакциите, но не знаят тяхната дълбочина. В същото време американските служби смятат, че „сили, които имат интерес да не се подпише споразумението, ще се стремят да предотвратят промяната на Конституцията (на тогавашната БЮРМ) в парламента“.

Малко след това руски дипломати бяха изгонени от Атина. Американците прихващат разговори на ръководни хора, движещи се в обкръжението на Груевски в Унгария, от които разговори се документира мобилността около опита за предотвратяване на промяната на конституцията, като се потвърждават и контактите с ръководители, опериращи в организации на Австралия и Канада.

Опитът е бил финансиран от чуждестранни организации и е бил планиран от служители на разузнаването от трети държави, които се появяват в Скопие или като търговски агенти, или като ръководители на медии.  

В същото време гръцките разузнавателни служби информират гръцкото Министерство на външните работи, че „предстои агресивна акция срещу Зоран Заев“ без никакви документирани доказателства, водещи до нещо по-конкретно.

Тогавашният министър-председател възлага на Министерството на външните работи да информира компетентните органи на Северна Македония, а тогавашният министър на външните работи Никола Димитров е първият информиран. Чрез други „канали“ Зоран Заев също е информиран подробно. 

Американците предприемат дискретна охрана на скопския премиер и изпращат съобщения до чуждестранни посолства и ВМРО, че „знаят“.

През тези месеци Зоран Заев има същата охрана като президента на САЩ, нещо, което бе очевидно дори за невежите и обезкуражаваше всяка мисъл за агресивни действия.

Оценката на източника, предал информацията на в. "Врадини", е, че от момента на гласуване промяната на Конституцията е имало разговори на американците с преследвания Груевски и с посолството на могъща държава, където е казано, че те ще бъдат държани отговорни за всяка "злополука" със Заев.

Но дори и днес охраната на Зоран Заев е показателна за страха на лидера на Скопие, който си спомня съдбата на Глигоров, който по чудо оцеля през 1995 г.  


Топ новини

виж още

Актуална тема