Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Гръцкият премиер се извини за щетите от пожарите

Свят

Гръцкият премиер се извини за щетите от пожарите

Снимка:

Протести в Атина заради горските пожари

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обяви допълнителен бюджет от 500 милиона евро за покриване на щетите и компенсация на хората, пострадали от пожарите и се извини, че правителството не е овладяло своевременно бедствието, предаде Ройтерс.

„Съкрушени сме от мащабите на разрушенията, извинявам се за понесените загуби“, посочи Мицотакис в телевизионно обръщение и обеща, че неговото правителство ще бъде до онези, които пострадаха от пожарите.

Всичко това се случва на фона на мащабни протести пред парламента в Атина снощи. Демонстрантите обвиняват правителството в бавна реакция. Активисти от екологични организации критикуваха властите за липса на финансиране на звената за борба с пожарите, както и воденето на политики, неблагоприятни за околната среда.

Гръцките граждани смятат, че правителството не е било подготвено за огнената стихия, както и че не е осигурило достатъчно пари за наемането и обучението на пожарникари, и не е купило необходимата техника. Обвинения имаше и за лошо поддържане на горския фонд.

Пожарите продължават да бушуват осми ден на остров Евия и заплашват да погълнат град Истиая. Пожарникари се борят на острова с пламъците по суша и по въздух. Силните ветрове отново влошиха обстановката, след кратко подобряване по-рано днес.

„Онези, които са изгубили домовете си и имуществото си, ще бъдат компенсирани. Изгорелите райони ще бъдат залесени отново“, обеща премиерът на Гърция. Очаква се утре гръцкото правителство да обяви с какви мерки ще помогне населението.  

БГНЕСБГНЕС

 


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още