Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Гръцкият президент: Няма да приемем своеволни тълкувания на Преспанския договор

Свят

Гръцкият президент: Няма да приемем своеволни тълкувания на Преспанския договор

Снимка:

Македония е все по-близо до промяна на името

Няма да приемем своеволни тълкувания на Преспанския договор. Това подчерта гръцкият президент Прокопис Павлопулос. Коментарът му идва в момент, когато Македония се приближава все по-близо до промяна на името.

„Нужно е съседната страна да бъде много внимателна в целия процес, защото все още нищо не е завършено. Това е ясно от наша страна и ще кажа още веднъж, както казваме ние, гърците, чисти сметки – добри приятели“, подчерта президента. Македонски издания посочват, че изказването му е по повод на изявления от служители на Македония.

Междувременно парламентът в Македония прие предложите четири поправки в Конституцията на страната. Така държавата е все по-близо до промяна на името.

Всичко това се случи в рамките на три дни, при условие че депутатите разполагаха с 12 дни, за да обсъждат и гласуват промените.

Най-важното е изменение е промяната на името на Северна Македония. Другите три поправки в основния закон са свързани с приемането на Охридското споразумение в преамбюла на македонската конституция, зачитане на териториалната цялост на другите държави и защитата на македонското население в чужбина.

Промените в Конституцията са наложителни, за да може Скопие да продължи пътя си към членство в НАТО и ЕС.

Сега предстои обществено обсъждане на поправките, което ще продължи пет дни. След това поправките отново трябва да се гласуват от парламента. Окончателният вариант на конституционните промени трябва да получи подкрепата на 80 депутати. Това означава, че правителството на Зоран Заев ще разчита и на гласове от опозицията.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още