Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Груевски: България има план да създаде от Северна Македония втора българска държава на Балканите

Свят

Груевски: България има план да създаде от Северна Македония втора българска държава на Балканите

Груевски: България има план да създаде от Северна Македония втора българска държава на Балканите - Tribune.bg
Снимка:

 "Чрез опити за промяна на историята и произхода на македонския език и нация България ще се опита да създаде от Македония втора българска държава на Балканите. Не е проблем гражданите да се наричат македонци и езикът македонски, ако се приеме, че до 2 август 1944 г. македонците са били българи, които са говорили български език, тяхната история е била българска и ако се приеме, че след това с политическа намеса, преследване и мъчения в СФРЮ нацията е преименувана от българска на македонска, а историята и езикът от български на македонски", пише на фейсбук страницата си бившият премиер на Република (Северна) Македония Никола Груевски, цитиран от БТА.

Според него "македонско малцинство в България не може да бъде прието, защото би противоречало на тази цел" и докато преди това България не е настоявала за вписване в конституцията на Република Северна Македония на "българско малцинство", сега плановете са променени, заради преценката, че това ще помогне за по-лесно и бързо изпълнение на българския план, "особено ако има контрол върху учебниците по история в училищата и университетите, книгите на македонските учени историци, които ще бъдат написани в бъдеще, документалните и игрални филми и сериали, които ще бъдат заснети, както и ежедневните публикации в македонските медии, контролирани чрез формата, наречена "език на омразата", всичко това формално контролирано, чрез процеса на присъединяване на Македония към ЕС".

Според Никола Груевски целите са дългосрочни, както дълъг ще бъде и процесът на присъединяване на страната към ЕС, а дали този план ще се осъществи, зависи от хората в Република Северна Македония, от политическите елити в страната и тяхното единство по националните въпроси, политиките, които ще водят, тяхната независимост, готовността за рискове и натиск, уменията на дипломацията и международните партньорства и съюзи.

Според него с последните решения на правителството и парламента да приемат предложената преговорна рамка, са създадени "солидни предпоставки" за реализирането на този план на България, а Договорът за приятелство не е бил подписан до 2017 г. (т.е. по време на управлението на Груевски) тъкмо поради опитите на неговото правителство "да елиминира подобни предварителни условия в текста на договора, "който е в основата на договорените и приети през последния месец документи".

Груевски разсъждава, че и без тези документи България, като страна членка на ЕС, е можела да проблематизира присъединяването на Република Северна Македония към съюза, за да постигне целите си, но така би влязла в конфликт с много държави вътре в ЕС, докато сега "има създадена база и натискът върху България от други страни членки на ЕС и от САЩ в полза на Северна Македония би бил много по-труден и с по-малко аргументи".

"Членството в ЕС трябва да остане във фокуса на всяко правителство на (Република Северна) Македония, но с последните решения на правителството се създадоха предпоставки за огромни други рискове от национален характер, които ще изискват много повече усилия и бдителност в бъдеще, което може да бъде основа за нови пречки по пътя към членство в ЕС", пише Груевски, като уточнява, че за предложената преговорна рамка не могат да бъдат упреквани нито ЕС, нито Франция, защото правителството в Северна Македония само е потърсило ЕС за решаване на проблема с България.

"Разбира се, управляващите знаеха, че когато ЕС решава проблем между страна членка и страна извън ЕС, механизмите в ЕС са такива, че не може да се очаква държавата членка да бъде в по-неблагоприятна ситуация", пише Груевски, според когото най-накрая критиците му са разбрали от какво е защитавал страната, когато некоректно и нечестно са го обвинявали, че съзнателно блокира пътя на Република Северна Македония към ЕС.

"Последните два месеца беше много тъжно да се види борбата, усилията, съпротивата, противопоставянето, но и безсилието на излъгания македонски народ спрямо намеренията и решенията на една власт, която е загубила или се е отказала от суверенитета на страната и не решава самостоятелно дори най-важните национални въпроси", пише Груевски.

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети