Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Грузия, Молдова и Украйна с амбициозен план: Обмислят да подадат заявление за членство в ЕС

Свят

Грузия, Молдова и Украйна с амбициозен план: Обмислят да подадат заявление за членство в ЕС

Снимка:

Създават съвместен формат на диалог между тях и ЕС

Грузия, Молдова и Украйна представиха съвместно заявление, свързано с плановете за по-тясна интеграция с Европейския съюз. Това се случи на срещата на министрите на външните работи на държавите от Източното партньорство с върховния представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Жозеп Борел в Братислава.

Както съобщава порталът „Грузия online”, трите държави са си поставили амбициозната цел за постигане на „постепенна интеграция в единния пазар на ЕС”.

Министрите на външните работи на трите държави заявяват, че трябва да бъдат намерени нови възможности за разширяване на „четирите свободи” на ЕС, което ще подпомогне „създаването на общо икономическо пространство”.

Единният европейски пазар на ЕС се базира на принципите на четирите свободи на движение – на хора, стоки, услуги и капитали.

В своето съвместно заявление министрите на външните работи подчертават, че „като европейски държави, които се отнасят с уважение към основополагащите ценности на ЕС след осъществяването на Споразумението за асоцииране и отчитайки волята на своите граждани”, Грузия, Молдова и Украйна „разглеждат възможността да подадат заявление за членство в ЕС, в съответствие с чл. 49”.

Министрите на външните работи подчертават, че европейската интеграция е „свободен избор” на техните народи и че другите държави са длъжни да се отнесат към него с нужното уважение. Според тях, този избор трябва да бъде освободен от оказването на възможен натиск от трети държави.

Грузия, Украйна и Молдова се обявяват за създаването на съвместен формат на диалог между тях и ЕС, в който ще бъдат обсъждани въпросите на интеграцията в ЕС в областта на транспорта, енергетиката, правосъдието, цифровата икономика и други.

Според министрите на външните работи на трите страни, срещата на върха на Източното партньорство през 2020 г. „трябва да определи дългосрочен, стратегически ориентиран към бъдещето дневен ред, който да очертае политическите цели и новите задачи пред Източното партньорство”. Това ще помогне ЕС и неговите източноевропейски партньори да изградят по-тесни взаимоотношения помежду си.

В заявлението се призовава ЕС да играе по-активна роля в урегулирането на конфликтите в региона.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив