Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Грузия оттегля закона за „чуждестранните агенти“ след серията протести

Свят

Грузия оттегля закона за „чуждестранните агенти“ след серията протести

Грузия оттегля закона за чуждестранните агенти след серията протести - Tribune.bg
Снимка:

Управляващата партия в Грузия заяви, че ще оттегли противоречивия проектозакон, изправен пред масовите протести и широката международна критика.

Втора поредна вечер на тежки сблъсъци между полицията и протестиращите в Грузия

Хиляди протестиращи излязоха по улиците в Тбилиси тази седмица в пристъп на гняв срещу закона за чуждестранните агенти, който според критиците е сигнал за авторитарна промяна.

Нормативният акт предвижда организации, получаващи повече от 20 процента от финансирането си от чужбина, да бъдат задължени да се регистрират като „чуждестранни агенти”, в противен случай да им се налагат значителни глоби.

Управляващата партия „Грузинска мечта“ казва, че при написването на закона е използван като образец аналогичен американски нормативен акт, съществуващ от 30-те години на миналия век. Според опоненти на законопроекта като президента Саломе Зурабишвили той напомня на закон, който Русия прие през 2012 г., който беше използван срещу критици на властта, и може да навреди на шансовете на Грузия да влезе в ЕС.

Мобилизацията „няма да спре, докато не бъдат дадени гаранции, че Грузия ще поеме решително по прозападния път”, посочиха няколко опозиционни партии в съвместно изявление, призовавайки за нови протести тази вечер и за освобождаването на десетките задържани протестиращи.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети