Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Гутериш: Едно погрешно изчисление на границата между Ливан и Израел може да доведе до катастрофа

Свят

Гутериш: Едно погрешно изчисление на границата между Ливан и Израел може да доведе до катастрофа

Гутериш: Едно погрешно изчисление на границата между Ливан и Израел може да доведе до катастрофа - Tribune.bg
Снимка:

Външното министерство у нас: Не пътувайте за Ливан

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш изрази нарастваща загриженост относно ескалиращата словесна война и смъртоносните гранични сблъсъци между израелската армия и ливанските бойци на Хизбула.

Мироопазващите сили на ООН работят за успокояване на ситуацията и тръгването ѝ в грешна посока, след като и двете страни засилиха реториката си и изтъкнаха възможността за пълномащабен конфликт, заяви той в петък.

„Един необмислен ход – едно грешно изчисление – може да предизвика катастрофа, която отива далеч отвъд границите и честно казано, отвъд въображението“, каза Гутериш пред репортери. „Нека бъдем ясни: хората от региона и хората по света не могат да си позволят Ливан да стане следващата Газа.“

Мироопазващи сили на ООН, както и невъоръжени технически наблюдатели отдавна са разположени в Южен Ливан, за да наблюдават военните действия по демаркационната линия между Ливан и Израел.

„Светът трябва да каже силно и ясно: незабавната деескалация е не само възможна – тя е от съществено значение. Няма военно решение“, добави Гутериш.

Във връзка с развитието на обстановката в района на Близкия изток, Министерството на външните работи (МВнР) напомня на българските граждани за предупреждението си за преустановяване на всякакви пътувания до Ливан и незабавно напускане на страната, съобщават от ведомството.

В съобщение на Ситуационния център се припомня, че при необходимост от съдействие, българските граждани в Ливанската република, могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Бейрут, на следните телефонни номера: +961 5 452 883; +961 5 453 658, както и на мобилен телефонен номер за неотложни случаи в извънработно време: +961 5452883; +961 71266985. Сигнали могат да бъдат подавани и на имейл адреса на Консулската служба към Посолството: EMBASSY.BEIRUT@MFA.BG.

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция „Ситуационен център“: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: crisis@mfa.bg.

Препоръчваме на българските граждани, при пътувания, временно или постоянно пребиваване в чужбина, да се възползват от възможността да се регистрират в рубриката "Пътувам за…” на следния адрес: https://mfa.bg/bg/embassyinfo.

На 18 юни израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) съобщиха, че са одобрили планове за офанзива в Ливан на фона на засилващите се трансгранични сблъсъци с бойци от ливанското шиитско движение „Хизбула“.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати