Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Гутериш: Или заедно преминаваме през пандемията, или се проваляме

Свят

Гутериш: Или заедно преминаваме през пандемията, или се проваляме

Снимка:

"Различните страни следват различни, понякога противоречиви стратегии и всички плащаме висока цена", посочи генералният секретар на ООН.

Пандемията на коронавируса трябва да служи като "призив за събуждане" към света, който трябва да бъде по-единен в отговор на кризата, заяви днес генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, предаде БГНЕС.

Генералният секретар заяви, че COVID-19 е „най-голямото предизвикателство на нашата ера“ и демонстрира нестабилността на света, тъй като нациите вървят по собствен път в справянето с пандемията.

Гутериш каза, че кризата е възможност за възстановяване на един по-добър свят - но той постави под въпрос дали страните са решили.

Въпреки големия научен и технологичен напредък през последните десетилетия, вирус ни „постави на колене“, каза шефът на Организацията на обединените нации в началото на виртуална среща на Световната здравна асамблея на Световната здравна организация (СЗО).

Той отбеляза, че пандемията е изложила недостатъците не само в здравните системи, но и в международните институции.

"COVID-19 трябва да бъде сигнал за събуждане. Време е за край на високомерието", посочи Гутериш, критикувайки страните за техния разединен подход.

„Видяхме известна солидарност, но много малко единство в нашия отговор на COVID-19. Различните страни следват различни, понякога противоречиви стратегии и всички плащаме висока цена. Много страни пренебрегнаха препоръките на Световната здравна организация.В резултат на това вирусът се е разпространил по целия свят", категоричен е Гутериш.

По неговите думи COVID-19 се разпространява в южното полукълбо, където въздействието му може да бъде "още по-опустошително".

Той повтори призива си за международна реакция, ръководена от СЗО, за разширяване на услугите и политиките за психично здраве за справяне със социалните и икономическите проблеми, причинени от кризата.

"Освен ако не контролираме разпространението на вируса, икономиката никога няма да се възстанови", подчерта генералният секретар на ООН.

Бившият португалски премиер и бивш шеф на Агенцията за бежанци на ООН заяви, че възстановяването от кризата трябва да доведе до по-равностойни и устойчиви икономики.

Това е „възможност за възстановяване по различен и по-добър начин“, каза той, имайки предвид климатичната криза и недостатъците на системите за социална защита.

"Вместо да се върнем към системи, които бяха неустойчиви, трябва да направим скок в бъдещето на чиста енергия, приобщаване и равенство и по-силни мрежи за безопасност, включително универсално здравно покритие", заяви Гутериш.

"Или заедно преминаваме през тази пандемия, или се проваляме", каза в заключение генералният секретар на ООН.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още