Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Гутериш: Пандемията „създаде цунами от омраза и ксенофобия“

Свят

Гутериш: Пандемията „създаде цунами от омраза и ксенофобия“

Снимка:

Генералният секретар на ООН призова медиите да премахнат расисткото, женомразкото и друго вредно съдържание

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш е загрижен за омразата, налагането на вина и разпространението на паника по света по време на кризата с коронавируса. Той посочи, че пандемията продължава да създава „цунами от омраза и ксенофобия“ и призова за „всеобхватни усилия за спиране на речта на омразата в световен мащаб“.

„Светът трябва да действа решително срещу това“, апелира Антонио Гутериш.

Шефът на ООН изтъкна, че нетърпимостта към чужденци може да се наблюдава както онлайн, така и по улиците. По думите му, мигрантите и бежанците се третират като източник на вируса и след това им се отказва медицинско лечение.

Гутериш призова политическите лидери да проявят солидарност с всички хора и образователни институции да се съсредоточат върху „дигиталната грамотност“, пише БГНЕС.

Той призова медиите и по-специално „социалните медии“ да „премахнат расисткото, женомразкото и друго вредно съдържание“, да увеличат контакта на гражданското общество със застрашените хора и да направят религиозните лидери „модел на взаимно уважение“.

Генералният секретар на ООН подчерта, че Covid-19 не се интересува кои сме, къде живеем, в какво вярваме или по какво се различаваме.

Неговият глобален призив за борба с речта на омразата последва казаното на 23 април, когато нарече пандемията „човешка криза, която скоро ще се превърне в криза на правата на човека“. Тогава Гутериш предупреди, че по време на пандемията ще се прилагат непропорционални ефекти върху определени общности, ще има повишаване на използването на езика на омразата, ще има взимане на прицел на уязвими групи и рискове от прекомерни реакции на сигурност, подкопаващи здравния отговор.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още