Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Гутериш посочи четиримата „конници на Апокалипсиса”

Свят

Гутериш посочи четиримата „конници на Апокалипсиса”

Снимка:

„Виждам сред нас четири надигащи се заплахи, които ще подложат на опасност постигнатия напредък през XXI“, заяви той

Светът е изправен пред заплахата на „четирите конника на Апокалипсиса“. Това заяви генералният секретар на ООН Антонио Гутериш  пред Генералната асамблея, съобщава РИА Новости.

Според Гутериш четиримата конника на Апокалипсиса, които в момента най-много заплашват света, са геополитическото напрежение, изменението на климата, глобалното недоверие и злоупотребата с нови технологии.

„Виждам сред нас четирима конника – четири надигащи се заплахи, които ще подложат на опасност постигнатия напредък през XXI век и ще създадат опасност за възможностите на XXI век”, заяви той.

По думите му първият конник е „високото геостратегическо напрежение”.

Терористичните атаки безмилостно покосяват нови жертви, ядрената заплаха нараства. Повече хора са принудени да напуснат домовете си поради война и преследване, повече от всякога след Втората световна война, подчерта той

Вторият конник е климатичната криза. Генералният секретар смята, че средната температура в световен мащаб се е увеличила и милиони видове животни са заплашени от изчезване.

Третият конник е „растящото глобално недоверие” – в световен мащаб пада доверието в политическите институции. Все повече хора започват да се съмняват в ползата от глобализацията.

Последният конник е „тъмната страна на цифровизацията”. Според него новите технологии се използват за престъпления, за разпалване на омраза, разпространение на невярна информация и експлоатация на хората.

Четирите конника на Апокалипсиса са споменати в „Откровение на Йоан”, 6:1-8. Те са описани като Завоевателя, Войната, Глада и Смъртта и са предвестници на Страшния съд.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив