Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Хакери източиха данните на 9 млн. клиенти на "Изи Джет"

Свят

Хакери източиха данните на 9 млн. клиенти на "Изи Джет"

Снимка:

От компанията посочват, че към този момент няма доказателства за вече извършена злоупотреба с лични данни

Британската нискотарифна авиокомпания "Изи Джет" съобщи, че хакери са проникнали в имейлите на около 9 милиона нейни клиенти и са получили достъп до детайли за техни пътувания, както и до данните за кредитните карти на над 2000 от тях, предават световните агенции.

От „ИзиДжет“ са информирали британските служби за пробива. Компанията знае за хакерската атака от януари насам.

От компанията посочват, че към този момент няма доказателства за вече извършена злоупотреба с лични данни. Те подчертават, че са във връзка с приблизително 9 милиона клиенти, чиито пътнически данни са откраднати, за да ги посъветват да вземат предпазни мерки за минимизиране на всякакъв риск от потенциални измами.

От техните думи става ясно още, че до 26 май ще се свържат с всички засегнати от кибератаката клиенти.

Те също така вярват, че хакерите са успели да получат достъп до имейл адресите и подробности за пътуването на повечето засегнати клиенти, но са се добрали до данни за кредитни карти само на 2208 от тях.

Изпълнителният директор на превозвача, Йохан Лундгрен, поднесе извиненията си за случилото се и обяви, че е нужно компаниите да са винаги крачка пред такъв вид заплахи. По неговите думи ситуацията с COVID-19 по света е допълнителна предпоставка за развитието на измами с личните данни.

Подобни лични данни като имена и имейли могат да бъдат използвани от измамници, за да теглят кредити на чуждо име, да достъпват банкова информация или пък да пазаруват за сметка на потърпевшите. Тези клиенти, чийто имейли и данни за пътувания са откраднати трябва да сменят паролите на профилите си и да наблюдават за съмнителни парични транзакции.

Властите предупреждават, че самите измамници могат да се представят като служители на „ИзиДжет“ и да изискат от вече засегнатите клиенти допълнителни лични данни под претекст, че им трябват за разследването.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още