Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Хакери от Северна Корея с опит за кибератака срещу кампания, разработваща ваксина за COVID

Свят

Хакери от Северна Корея с опит за кибератака срещу кампания, разработваща ваксина за COVID

Снимка:

Заподозрени севернокорейски хакери са се опитали да проникнат в системите на британския производител на лекарства "AstraZeneca" през последните седмици, съобщиха пред Ройтерс двама източници. Това се случва, докато компанията се надпреварва да внедри своята ваксина срещу COVID-19.

Хакерите се представили за поддържащи мрежовите сайтове на LinkedIn и WhatsApp, за да се доберат до персонала на "AstraZeneca" с фалшиви предложения за работа, твърдят източниците. След това те изпратили документи, които трябвало да представляват длъжностни характеристики, обвързани със злонамерен код, предназначен да получи достъп до компютрите на компанията.

Опитите за хакерство са били насочени към „широк кръг от хора“, включително персонал, работещ по изследванията на COVID-19, каза един от източниците, който не смята, че те са били успешни.

Мисията на Северна Корея към ООН в Женева не е отговорила до момента на искане за коментар, съобщава Ройтерс.

"AstraZeneca", която се превърна в една от трите водещи разработчици на ваксини срещу COVID-19, отказа коментар.

Източниците, които са говорили при условие за анонимност, казват, че инструментите и техниките, използвани при атаките, показват, че са част от продължаваща хакерска кампания, за която американските служители и изследователите по киберсигурността твърдят, че идва от Северна Корея. По-рано хакерите са бил фокусирани върху отбранителни компании и медийни организации, но са се насочили към цели, свързани с COVID през последните седмици, според трима души, които са разследвали атаките.

"Microsoft" заяви този месец, че е установила, че две хакерски групи от Северна Корея се насочват към разработчиците на ваксини в множество държави, включително чрез „изпращане на съобщения с измислени длъжностни характеристики“.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още