Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Хаос, гняв и лични нападки по време на първия дебат Тръмп-Байдън

Свят

Хаос, гняв и лични нападки по време на първия дебат Тръмп-Байдън

Снимка:

Ожесточен сблъсък между Доналд Тръмп и Джо Байдън в първия телевизионен дебат преди изборите на 3 ноември. Повишен тон и лични нападки съпътсваха теми като пандемията, расовата дискриминация и икономиката по време на 90-минутния словесен сблъсък в Кливланд, Охайо. Съгласно протокола, приет във връзка с COVID-19, двамата кандидати за Белия дом не се ръкуваха, когато излязоха на сцената.

Модератор беше журналистът от „Фокс нюз” -  Крис Уолас.

Модератор беше Крис УоласМодератор беше Крис Уолас

На няколко път Байдън каза на Тръмп да „замълчи,“ нарече го „клоун” , докато самият президент заложи на тезата, че опонентът му не е направил нищо през близо 50-те години, през които е във Вашингтон. "У вас няма нищо интелигентно", каза Тръмп, обръщайки се към Байдън. Тръмп нарече опонента си "марионетка" на радикалната левица.

Доналд ТръмпДоналд Тръмп

По въпроса за Covid-19 Байдън заяви, че Тръмп не е имал план, посочи, че е слушал експертите си. А Тръмп от своя страна защити действията си и нападна интелекта на Байдън. „Завършили сте с най-нисък или един от най-ниските резултати в класа си”, каза президентът.  

Джо БайдънДжо Байдън

Федералните данъци на държавния глава, минали на преден план след публикация на "Ню Йорк Таймс" също бяха разисквани. Онази част от дискусията, която предизвика гняв в социалните медии беше моментът, когато Тръмп заяви, че размириците "които наблюдаваме, са провокирани от левите, а не от дясно настроените граждани". За разлика от опонента си, Тръмп не осъди директно расовата дискриминация и „бялото надмощие”.

Държавният глава защити решението си да номинира Ейми Кони Барет на мястото на починалата миналата седмица съдийка от Върховния съд Рут Бейдър Гинсбърг.

В края на дискусията на въпроса на модератора дали и двамата ще признаят резултатите от изборите, Байдън заяви, че ще ги приеме след независима проверка. Президентът Тръмп отново постави под съмнение гласуването по пощата и отклони отговора на въпроса като посъветва поддържниците си да отидат до урните да бъдат много внимателни.

Би Би Си отбелязва и най-пикантните фрази, които двамата са си разменили. Сред тях са: "Млъкни, момче", "Всички знаят, че си лъжец", "Продължавай да крякаш, момче!" - това бяха някои от обръщенията на Байдън към Тръмп. Нарече го още „кученце на Путин“ и „расист“. Тръмп не му остана длъжен, казвайки на Байдън, че "в него няма нищо умно". Той също така нарече кандидатът на демократите "номер две", което е американски жаргонен израз за изпражнение.

Социологията към момента дава преднина на Байдън - 35 дни преди изборите. Двамата имат още два дебата преди вота, а кандидатите за вицепрезиденти Майк Пенс и Камала Харис ще се изправят един срещу друг следващата седмица.    

 


Коментари (1)

Ако не беше жалко, щеше да е смешно...
30.09.2020 09:49 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още