Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Хърватия готова да прави черни списъци с търговци, които повишават цените заради еврото

Свят

Хърватия готова да прави черни списъци с търговци, които повишават цените заради еврото

Хърватия готова да прави черни списъци с търговци, които повишават цените заради еврото - Tribune.bg
Снимка:

След 3 дни в еврозоната, Хърватия регистрира 1738 нарушения на закона за въвеждане на единната валута и задължението за двойно изписване на цените.

51 случая има на продажби на определени хранителни продукти над максимално допустимите цени на дребно, определени с решение на правителството, съобщи хърватската национална телевизия ХРТ.

Нарушенията се състоят в неясно изписване на цените и изписване само в евро (при изискване за двойно изписване на цена в хърватски куни и в евро), както и на липса на указване или неправилно указване на фиксирания курс на етикетите и на касовите бележки.

Установени са и 51 случая на продажба на определени хранителни продукти на дребно на цена, по-висока от максималната позволена, определена с решение на правителството.

Правителството на Хърватия ще се намеси, ако търговците увеличат цените заради преминаването към еврото, каза министърът на икономиката Давор Филипович на 3 януари след среща с представители на търговски вериги и асоциации.

Той добави, че всички мерки са на масата, от черни списъци на търговците на дребно до замразяване на цените на потребителските стоки.

Търговците на дребно твърдят, че са закръглили цените според правилата, публикувани от правителството и централната банка.

От 1 януари хърватите ще използват местната валута, хърватската куна, заедно с еврото в продължение на две седмици. След този период ще се използва само европейската валута.

Подготовката за приемане на еврото започна през 2022 г., а Хърватия също започна да сече евромонети през юли. За да улесни прехода към еврото, Хърватия стартира продажбата на стартови комплекти евро монети на 1 декември.

В средата на декември хърватската централна банка обяви, че 2700 от 4000 банкомата в страната ще бъдат постепенно затворени за обслужване, за да се адаптират към замяната на местната валута в страната с евро.

Очаква се всичките 4000 машини в страната да станат съвместими с евробанкноти до 15 януари.

Хърватските търговски банки решиха да премахнат всички такси, които обикновено се начисляват на потребителите, теглещи пари в брой от банкомати, управлявани от банки, различни от техните собствени, като по същество правят всички банкомати достъпни безплатно за всички хървати, които искат да теглят пари в брой между 15 декември и 15 януари.

 

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати