Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. „Хавански синдром“ в още едно посолство на САЩ?

Свят

„Хавански синдром“ в още едно посолство на САЩ?

Снимка:

Американските власти разследват вероятни случаи на болестта „Хавански синдром“в дипломатическото си представителство в Колумбия. Информацията за това идва дни преди посещението на държавния секретар Тони Блинкен в Богота.

Освен служителите в посолството от симптоми са се оплакали и членове на техните семейства. Мистериозното заболяване включва болезнен шум в ушите, умора и виене на свят.

Доклади за потенциални случаи на „Хаванския синдром“ се появиха през последните месеци сред американски дипломати и разузнавачи в чужбина.

Инцидентът е последният в докладите за мистериозната болест, засягаща пътуванията на американски служители. Пътуването на вицепрезидента Камала Харис до Виетнам беше отложено през август, след като най-малко двама американски дипломати в страната трябваше да бъдат евакуирани поради болестта.

Миналия месец се появиха доклади, че член на екипа на директора на ЦРУ Уилям Бърнс, пътувал с него до Индия, има симптоми, които съвпадат със „синдрома Хавана“ и трябва да получи медицинска помощ.

За първи път за необичайното състояние се заговори през през 2016 г в Куба. От тогава редица американски дипломати от цял свят се оплакват от „Хавански синдром“.

Засегнатите описват симптоми като изключително неприятни - силен шум в ушите, който е оставил поне 200 души от тях с виене на свят и умора в продължение на месеци. Тези шум продължавал между 20 секунди и 30 минути и винаги се случвало дипломатите да го чуват или у дома, или в хотелски стаи.

Повече от половината засегнати са служители на ЦРУ, казват медиите в САЩ, цитирайки свои източници.

Една от първите теории за произхода на „Хаванския синдром“ е, че кубинското правителство е използвало ултразвуково оръжие срещу дипломатите.

Сега най-възприетата теория е, че зад „Хаванския синдром“ стоят Русия. Разработката на ултразвукови сигнални оръжия е част от работата на Русия по време на Студената война. Доклад на НАСА от 2014 г. увеличава допълнително притесненията, че е използвано оръжие с микровълни.

Друга теория е, че микровълни се използват от вражески правителства с цел да придобият достъп до компютрите и телефоните на американските дипломати.  

 

 


Топ новини

виж още

Актуална тема