Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Хайко Маас: Русия е направила „малко“ за изясняване на инцидента с Алексей Навални

Свят

Хайко Маас: Русия е направила „малко“ за изясняване на инцидента с Алексей Навални

Снимка:

Русия се нуждае от информация от Париж и Берлин, настоява говорителят на руския президент

Русия е направила „малко“ за изясняване на инцидента с руския блогър Алексей Навални, заяви германският външен министър Хайко Маас, предава РИА Новости. По думите му това засилва впечатлението, че Русия не е заинтересована от разследване,

Според прессекретаря на руския президент Дмитрий Песков, Русия е готова да взаимодейства с Европа по ситуацията с Навални, но се нуждае от информация от Париж и Берлин.

"От наша гледна точка става въпрос за анализ на фактите. Във всеки случай не виждаме руското правителство да анализира публично обстоятелствата по случая по същество. А обстоятелствата са такива, че на руска територия е било използвано бойно нервно-паралитично вещество от групата „Новичок“, което представлява сериозно нарушение на Конвенцията за забрана на химическото оръжие", изтъкна Маас.

Според него "много членове на международната общност настояват за изясняване на обстоятелствата".

"До този момент Русия е направила малко за изясняването им. И в същото време непрекъснато се излагат някои нови, отчасти абсурдни теории, като твърдението, че Навални се е отровил сам. Поставя се под въпрос и репутацията на ОЗХО като независима организация. Всичко това само засилва впечатлението, че няма реален интерес от изясняване на обстоятелствата около инцидента“, добави външният министър на Германия.

Инцидентът с руския блогър Алексей Навални може и трябва да бъде разследван само от служителите на реда на Руската федерация, всичко необходимо за това е в Русия, заяви германският външен министър.

"Всички следи, свидетели, доказателства, необходими за разследването, както и първите кръвни изследвания са в Русия. Алексей Навални е откаран в Германия за лечение два дни след атентата", напомни Маас.

Министърът отбеляза, че пет лаборатории "независимо" потвърждават използването на химическо оръжие срещу Навални, което засилва искането на Берлин Москва да изясни случилото се. Относно възможността да се възстанови динамиката на отношенията между Руската федерация и Федерална република Германия до нивото от 90-те и началото на 2000-та Хайко Маас е категоричен, че със своите действия Русия сама може да определи тези отношения.

„Уважение и спазване на основните международни правила, независимо дали в Украйна, дали в съответствие с Конвенцията за химическо оръжие, са предпоставка за възстановяване на доверието", подчерта първият дипломат на Германия.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още