Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Хиляди французи отдадоха почит на обезглавения учител по история

Свят

Хиляди французи отдадоха почит на обезглавения учител по история

Снимка:

Хиляди хора се събраха на Площада на Републиката в Париж, за да отдадат почит на обезглавения преподавател по история Самюел Пати, предаде Би Би Си.

Мъж на име Абдулах бе застрелян от полицията в петък, след като уби Пати близо до училището му в Париж. В рамките на разследването е арестуван 11-и човек.

Демонстрантите носеха плакати, на които пишеше: "Аз също съм учител" и "Не на тоталитаризма над мисълта".

Демонстрация в Париж Демонстрация в Париж

Демонстрацията по отдаване на почит на убития преподавател протече спокойно. Протестиращите скандираха: "Аз съм Самюел!", "Свобода на словото, свобода на преподаването!". От време на време скандиранията бяха прекъсвани от продължителни аплодисменти в памет на убития учител.

На протеста в Париж дойдоха и редица политици и управници, сред които премиерът Жан Кастекс, кметицата на Париж Ан Идалго и лидерът на радикалната левица Жан-Люк Меланшон.

На някои плакати, носени от демонстрантите пишеше също така: "Мрачно е в страната на светлините", "Аз съм мюсюлманин, аз съм против насилието, аз съм за свободата на словото".

Някои протестиращи носеха плакати, на които имаше карикатурите на пророка Мохамед, публикувани от сатиричното издание "Шарли ебдо".

Подобни протести имаше и в Лион и Лил, както и в други населени места.

Преподавателят беше обезглавен в петък край гимназията, в която преподаваше в парижко предградие. Убийството му стана, след като той показал в клас карикатура на пророка Мохамед като част от дискусия за свободата на словото. Нападателят е от чеченски произход, роден в Русия и е на 18 години.  

 

Демонстрация в Париж Демонстрация в Париж


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още