Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Христо Грозев: Група от руски шпиони можем да свържем с поне пет взрива в България

Свят

Христо Грозев: Група от руски шпиони можем да свържем с поне пет взрива в България

Христо Грозев: Група от руски шпиони можем да свържем с поне пет взрива в България - Tribune.bg
Снимка:

Няколко взрива в български военни складове и заводи са свързани с руското военно разузнаване, а най-ранният известен взрив е от 12 ноември 2011 г. в склад до с. Ловнидол, където са складирани над 3000 далекобойни снаряда, коментира пред БТВ журналистът Христо Грозев относно новото му разследване с Bellingcat по случая. Операцията е значима, тъй като служи за дебют на елитна група диверсанти към руското военно разузнаване, известна като подразделение 29155 на ГРУ.

"Група от 6 руски шпиони пътуват под прикритие с фалшиви самоличности до Словакия и Австрия, а оттам и до чешки завод за военна продукция. Там са сложени взривяващи устройства, които е трябвало да пътуват до България. Тази група можем да свържем с най-малко пет взрива в България, а някои от тях водят и до човешки жертви", обясни Грозев.

Впоследствие това звено ще извърши отравянията на дезертьора от ГРУ Сергей Скрипал и на българския търговец на оръжие Емилиян Гебрев, неуспешния преврат в Черна гора и редица подобни нападения срещу складове за оръжие и боеприпаси в Източна Европа между 2011 и 2015 г. Всяка операция е ръководена от човек, спечелил личното доверие и покровителството на руския президент Владимир Путин – до такава степен, че 56-годишният генерал Андрей Аверянов, командир на подразделение 29155, вече е наследил значителна част от империята, която доскоро принадлежеше на Евгений Пригожин, бившият шеф на наемниците на "Вагнер", чийто частен самолет беше взривен през август след неуспешното му въстание в Русия.

Успеха на разследването Грозев си обяснява с факта, че заради войната в Украйна има руски хакери, които се възмущават, а някои от тях са успели да влязат в пощата на един от участниците в операцията в България - Владимир Моисеев. Агентът си е тръгнал от България под името Владимир Попов.

"В архива попаднахме на една командировка, в която петима души от военното разузнаване но Краснодар докладват на шефа си, че са създали взривяващо устройство подобно на дистанционно за кола. Агентите сега били на високи държавни длъжности. Трима са лични представители на президента Путин - в Сахалин, Магадан, Сибирската област на Русия, а единият в Тайланд", разкри Грозев. Той се надява, че прокуратурата скоро ще се обърне към екипа на Bellingcat за предоставяне на данни. Грозев изрази недоволство, че в миналото следствието и прокуратурата ни дълго време е говорила за Ловнидол като индустриален инцидент. По думите му това е "прикриване".


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати