Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. И Финландия забрани влизането на руски автомобили

Свят

И Финландия забрани влизането на руски автомобили

И Финландия забрани влизането на руски автомобили - Tribune.bg
Снимка:

Финландия последва балтийските страни, които по-рано тази седмица решиха да забранят влизането на руски автомобили.

Този ход идва, след като на 8 септември Европейската комисия публикува актуализирана политика, в която се подчертава, че санкциите, наложени в отговор на бруталната война на Русия в Украйна, включват забрана за влизане в ЕС на автомобили с руски регистрационни номера.

Не е от значение дали автомобилите са таксита, частни превозни средства или, използвани за търговски цели, подчерта Европейската комисия.

Отсега нататък само микробуси с повече от 10 места, по-големи автобуси или товарни камиони ще могат да пресичат границата.

"Изключение се прави и за дипломатически автомобили и превозни средства за хуманитарен транспорт", заяви министърът на външните работи Елина Валтонен на пресконференция в Хелзинки.

Тя заяви, че забраната влиза в сила от полунощ на 15 септември.

Регистрираните във Финландия руски автомобили ще трябва да напуснат страната в срок от шест месеца.

Норвегия също обмисля забрана, тъй като страната следва повечето от същите санкции, наложени на Русия, въпреки че не е член на Европейския съюз.

"Взехме под внимание изявлението на Европейската комисия и неговото тълкуване и разглеждаме по-внимателно какво ще означава това за норвежките разпоредби", казва говорителят на външното министерство в Осло Рагнхилд Сименстад пред Barents Observer.

Тъй като границата между Норвегия и Русия все още е отворена за частни автомобили, възниква въпросът как да се контролират границите между Норвегия и Финландска Лапландия. В момента има шест трансгранични пътя, като се извършват само случайни митнически проверки.

Това лято се увеличи трафикът от Русия към Норвегия и много от пристигащите с автомобили използват Норвегия като транзитна дестинация за Финландия или други европейски дестинации.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети