Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. И Германия ще изтегли войските си от Афганистан заедно със САЩ

Свят

И Германия ще изтегли войските си от Афганистан заедно със САЩ

Снимка:

Възможно е това решение да бъде взето на ниво НАТО

И Германия ще изтегли войските си от Афганистан заедно със Съединените щати, обяви министърът на отбраната Анегред Крамп-Каренбауер, цитирана от Ройтерс. „Аз съм за подредено оттегляне и предполагам, че НАТО ще се съгласим с това“. 

Тя добави още, че вероятно НАТО ще вземе същото решение за всички контингенти в Афганистан на заседанието на Алианса по-късно днес. Решението следва съобщението на САЩ, че планират да изтеглят силите си от Афганистан до 20-годишнината от атентата на 11 септември. Американски служител заяви във вторник, че президентът Джо Байдън е стигнал до заключението да прекрати участието на Вашингтон в Афганистан до края на тази година.

САЩ разполагат с около 2 500 военнослужещи в Афганистан като част от 9 600-членна мисия на НАТО в страната. Съюзниците в НАТО, включително Германия, чакаха Байдън да реши дали САЩ ще спазят крайния срок за оттегляне от 1 май по споразумение, сключено между администрацията на бившия американски лидер Доналд Тръмп и талибаните.

Крамп-Каренбауер каза: „Сега важно за нас в НАТО да синхронизираме нашето планиране с американското планиране".

Тя не посочи точна дата на изтегляне на германските войски от размирната страна.

По-рано стана ясно, че почти всички британски войски също ще бъдат изтеглени от Афганистан след съобщението на Джо Байдън. Великобритания е изготвила планове за предаване на контрола над академията "Sandhurst in the sand" в Кабул, където войските помагат за обучението на афганистански войници на правителството. В Афганистан има около 750 британски войници, които биха се борили без подкрепата на САЩ поради разчитането на базите и инфраструктурата на страната, се казва в докладите.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема