Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Идея на „Зелените“ в ЕП: Животните да не бъдат лекувани с антибиотици

Свят

Идея на „Зелените“ в ЕП: Животните да не бъдат лекувани с антибиотици

Идея на Зелените в ЕП: Животните да не бъдат лекувани с антибиотици - Tribune.bg
Снимка:

Забраняват на селските стопани да се възползват от най-съвременните достижения на ветеринарната медицина, за да лекуват и спасяват своите животни

Ветеринарите да не използват за лечението на антибиотични и антибактериални препарати във фуража. Това е сред предложенията, които европарламента ще гласува в сряда. Корекцията е предложена от групата на „Зелените“ и според ветеринарите сдружения ще предизвика огромни проблеми.

Идеята е базирана на фалшива новина, която се разпространява в социалните мрежи, че антибиотиците можели да преминат изключително лесно от животинското месо в човека и да го направят резистентен към лекарствата. Реално дори съвсем лека термична обработка унищожава всякакви антибиотици и техните следи в животинското месо.

Това предложение, освен че е в нарушение на редица регламенти и договори, както и на Идеята за единното здраве, освен че отхвърля научната оценка на EMA, EFSA и ECDC, е и дълбоко нехуманно, защото показва пълна липса на човешко отношение към животните. Новият документ предвижда животните да бъдат оставяни без лечение и излагани на страдание и дори смърт, без да предлага алтернативен на антибиотиците продукт. Според Българския ветеринарен съюз това не само няма да има положително въздействие върху общественото здраве, не само няма да намали антимикробната резистентност, но ще увеличи риска от заразяване на храната на хората.

Неадекватното лечение на бактериалните заболявания у животните ще доведе до намалена производителност, което може да повлияе върху цените на хранителните продукти и да застраши цели отрасли на българската икономика.

Според оценките на селските стопани, последиците за животновъди, птицевъди и др. ще са изключително тежки в целия Европейски съюз, но за българските производители и селски стопани ще бъдат направо унищожителни. Няколкото последователни вълни от тежки заболявания при домашни животни и птици доведоха до принудителното унищожаване на стотици хиляди животни и тежки загуби за стопаните, както за тези, които се занимават с индустриално отглеждане на животни и птици, така и за по-дребните стопани, които отглеждат животни и птици за собствена консумация или по-дребна търговия. 

„Зелените“ са отявлени противници на отглеждането на крави, телета и домашни животни на територията на Европа, защото според тях те отделяли прекалено много метан в атмосферата, което водело до глобалното затопляне и промяната на климата.


 

Автор

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети