Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Идва края на евтините самолетни билети за Европа

Свят

Идва края на евтините самолетни билети за Европа

Снимка:

Борба с климатичните промени

Нов климатичен данък, който започва да се въвежда в европейски страни през следващата година, а най-вероятно ще стане задължителен за държавите-членки на Европейския съюз /ЕС/, ще оскъпи значително самолетните билети. Очаква се най-засегнати да са нискотарифните авиокомпании.

През април Ryanair стана първата авиокомпания, която беше включена сред десетте най-големи замърсители на въздуха в Европа, като някои я нарекоха „новата въглищна“ индустрия.

Големите икономики като Франция и Германия започнаха да търсят алтернативи за намаляване на въздействието на въздушния транспорт върху качеството на въздуха, пише Euractiv. Екологичният данък ще започне да действа в Германия през април 2020г. Изчисленията показват, че еко налогът ще оскъпи билетите за линии в Европа с минимум 15 на сто. Идеята е туристите да бъдат принудени да търсят алтернативни начини за транспорт, смятат анализатори.

Предвижда се парите, събрани от новите данъци, да бъдат пренасочени към жп транспорта с цел намаляване на цените на билетите на влаковете. Според Брюксел железопътният транспорт е значително по-безвреден за климата и жителите на континента трябва да се ориентират към него.

Данъкът върху всички пътувания по въздух ще доведе до спад в стойността на акциите на някои от най-големите авиокомпании в Европа, пресмятат борсовите посредници. Различни държави членки на ЕС също въвеждат или разработват подобни данъци. Страните, които зависят от приходите от туризма, стимулирани от въздушния транспорт, обаче не са толкова въодушевени.

Крайната цел е да се намали въздействието на въздушния транспорт върху околната среда, да се подкрепят алтернативни, по-зелени възможности и да се генерират допълнителни 39 млрд. евро печалба годишно за страните от ЕС, сочат някои проучвания. Водещите авиокомпании, включително Ryanair, смятат, че това не е дългосрочно решение. Изпълнителният директор на Ryanair, например, смята, че вместо да облагат авиокомпаниите, парите трябва да бъдат инвестирани в научни изследвания и развитие на въздухоплавателните средства, като се акцентира върху биогоривата и ефективността на самолетите. Авиокомпаниите подчертават и необходимостта от подобряване на управлението на въздушното движение за по-ефективно маршрутизиране. Според тях увеличаването на данъците им ще коства на европейците работни места и ще попречи на икономическия растеж, като в същото време ще накаже потребителите с по-високи цени на билетите.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още